Belföld

Gyurcsányék holokauszttagadásért jelentették fel Szakályt

Holokauszt(2)(960x640).jpg (Holokauszt)
Holokauszt(2)(960x640).jpg (Holokauszt)

A Demokratikus Koalíció (DK) három évvel büntetné a történészt.

Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója az MTI -nek azt mondta, hogy a második világháborúban Magyarországról történt első, 1941-ben Kamenyec-Podolszkba irányuló deportálás idegenrendészeti eljárásnak tekinthető, mert azokat toloncolták ki, akik nem rendelkeztek magyar állampolgársággal. Kamenyec-Podolszkban az SS tagjai a kitoloncolt zsidókat legyilkolták, ez tehát egyértelműen olyan népirtásnak minősül, amelyet nemzetiszocialista rendszer követett el – emlékeztetett a DK.


Fotó: MTI / Czeglédy Zsolt

Történelmi kutatások szerint – például Ungváry Krisztiáné – magyar hivatalos személyek is részt vettek a gyilkosságokban, illetve rendelkeztek információkkal arról, hogy a kitoloncolt zsidókra milyen sors vár. Az eljáró magyar hatóságok tagjai ezzel elkövették a népirtás bűncselekményét, de legalábbis ahhoz bűnsegédletet nyújtottak. A népirtás, illetve az ahhoz nyújtott bűnsegédlet “idegenrendészeti intézkedésnek” tekintése nyilvánvalóan a népirtás jelentéktelen színben való feltüntetését, illetve igazolását jelenti, az MTI-nek adott interjú pedig nagy nyilvánosság előtti elkövetésnek minősül. Ezt pedig a Btk. 333. §-a bűntettnek minősíti és három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni – írta közleményében a DK.

Szakály Sándor előzőleg megkövette azokat, akiket megsértett minapi nyilatkozatával. Szerinte nem követett el bűnt, de lehet, hogy tévedett. Az ATV Szabad Szemmel című műsorában a Veritas főigazgatója azt mondta, ő csak egy olyan kifejezést használt, ami az akkori időszakban egy szakkifejezés volt. Korábban a DK emiatt követelte, hogy a kormány vonja vissza Szakály Sándor kinevezését. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szintén Szakály lemondását követelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik