Belföld

Gyurcsány felülvizsgálná a paksi megállapodást

gyurcsány (gyurcsány)
gyurcsány (gyurcsány)

A demokratikus ellenzék pártjainak kormányra kerülése esetén kezdeményezni fogják a paksi atomerőmű bővítését érintően Oroszországgal megkötött államközi egyezmény módosítását vagy akár annak felfüggesztését is - jelentette be a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke hétfőn sajtótájékoztatón Debrecenben.

Kapcsolódó cikkek

Gyurcsány Ferenc hozzátette: az egyezmény csakis Oroszország érdekeit szolgálja, és Orbán Viktor annak megkötésével Magyarország jövőjét “formális felhatalmazás nélkül” száz évre eldönti. Ha a szerződést felülvizsgálva “a tisztességtelenség, törvénytelenség legkisebb jelét látjuk, akkor meg fogjuk nevezni a felelősöket, ha kell, magát a miniszterelnököt” – fogalmazott a volt kormányfő.

Kiemelte: ebben az ügyben megmutatkozik, hogy nincs vetélkedés a demokratikus ellenzék pártjai között, hanem “közös fellépés, közös kiállás és közös politika van.” Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az ügyben nem kért informális tájékoztatást Vlagyimir Putyin orosz elnöktől.

“Az nem is lenne rendben, hogy a magyar törvényhozók meglévő informális kapcsolataikat fölhasználva külföldről várnának először tájékoztatást” – szögezte le, hozzáfűzve, hogy Orbán Viktortól viszont elvárná azt. Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor megsértette miniszterelnöki esküjét, amely szerint neki a közjót kell szolgálnia.

“Háromezer-milliárd forintnyi hitelt egyben miniszterelnök Magyarországon még nem vett föl. (…) Ez a GDP tíz százaléka” – hangsúlyozta, megjegyezve, ezt csak az államadósság vagy a rezsiköltségek növelésével lehet visszafizetni. Az MTI kérdésére kifejtette: számításaik szerint vagy az államadósság növekszik a GDP 90 százalékára, vagy a lakossági rezsiköltségek nőnek “azonnal” 20 százalékkal.

“Ma 14 forintért ad egy kilowattóra áramot Paks az MVM-nek, ebből lesz a fogyasztóknál nagyjából 45 forintos elektromos áram. Csak az amortizációja ennek a beruházásnak – hiteltörlesztés nélkül – 10 forint. Ha a hiteltörlesztését is azoknak kell fizetniük, akik használják az áramot, ebből 100 forint körüli áramár jön ki” – részletezte.

Gyurcsány Ferenc a szerződés nyilvánosságra hozatalát követelve többek közt arra volt kíváncsi, hogy mekkora a hitel kamata és hogy miért Magyarországon épít atomerőművet a legdrágábban a Roszatom.

A sajtótájékoztatót követően a debreceni Hotel Aranybika egyik kétszáz fős rendezvénytermében tartottak volna lakossági fórumot, ám arra az MTI tudósítójának becslése szerint legalább kétszer annyian érkeztek. A fórumot – Gyurcsány Ferenc szavaival, “rögtönzött népgyűlést” – így a szálloda zsúfolásig telt halljában tartották meg, ahol a DK elnöke az egyik lépcsőről beszélt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik