Belföld

Egészségfejlesztési irodák segítenek az életmódváltásban

egészségügyi doboz (egészségügyi doboz)
egészségügyi doboz (egészségügyi doboz)

Magyarországon 53 egészségfejlesztési iroda jött létre, közülük öt Fejér megyében működik.

Dunaújvárosban tartották a minap a Fejér Megyei Egészségfejlesztési Irodák első értekezletét. A népegészségügyi szervezettel tartott közös tanácskozáson számba vették az eddig elvégzett feladatokat és a jövőbeni célokat.

Bevezetőjében Pásztor László egészségfejlesztési osztályvezető elmondta: összességében a megye helyzete nem tér el az országostól, de jelentős területi különbségek tapasztalhatók. Kiemelte, hogy éppen azokban a járásokban tapasztalható a legtöbb probléma, ahol létrejöttek az egészségfejlesztési irodák: Bicskén, Cecén, Dunaújvárosban, Ercsiben és Lajoskomáromban.

Mik azok az Egészségfejlesztési Irodák?

Egy olyan új szolgáltatási forma az egészségfejlesztés területén, amely a lakosság számára ingyenesen, beutalási rendszer nélkül elérhető új szolgáltatásokat nyújt. Az irodák feladata az egészségfejlesztés, amit állapotfelmérések, szűrővizsgálatok, tanácsadások segítenek, de a fő hangsúly az életmódváltoztató programokon van.

Az uniós forrásból létrehozott irodák közül 18 a leginkább hátrányos helyzetű településeken található. Ezek az intézmények nem veszik át az alapellátás szerepét, hanem kiegészítik azt. Akinek például a háziorvos azt tanácsolta, fogyjon le, vagy szokjon le a dohányzásról, az egészségfejlesztési iroda nyújt további segítséget életmód-tanácsadással, dietetikusok közreműködésével.

Az irodák képviselői is bemutatták programjukat és terveiket

Máté Ágnes, a Szent Pantaleon Kórház orvos-igazgatója ismertette a már futó programjaikat, melyben az állapotfelméréstől kezdve a fitness-termi beutalóig terjedő, széles palettával várják az érdeklődőket. Nánási Judit, az Ercsi EFI szakmai vezetője kiemelte közösségteremtő rendezvényeiket, pl. a roma táncklubot. Lajoskomáromból dr. Oravecz Éva háziorvos elmondta, hogy náluk a bemutató konyha és a szabadtéri, fitness-eszközökkel felszerelt játszótér az eddigi legsikeresebb kezdeményezésük. Tumpek Andrea, a bicskei egészségfejlesztési iroda szakmai vezetője az uszodai programokat és a szülők számára szervezett foglalkozásokat emelte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik