Belföld
egészségügyi doboz (egészségügyi doboz)

Egészségfejlesztési irodák segítenek az életmódváltásban

Buthy Lilla

2014. 01. 20. 22:00

Magyarországon 53 egészségfejlesztési iroda jött létre, közülük öt Fejér megyében működik.

Dunaújvárosban tartották a minap a Fejér Megyei Egészségfejlesztési Irodák első értekezletét. A népegészségügyi szervezettel tartott közös tanácskozáson számba vették az eddig elvégzett feladatokat és a jövőbeni célokat.

Bevezetőjében Pásztor László egészségfejlesztési osztályvezető elmondta: összességében a megye helyzete nem tér el az országostól, de jelentős területi különbségek tapasztalhatók. Kiemelte, hogy éppen azokban a járásokban tapasztalható a legtöbb probléma, ahol létrejöttek az egészségfejlesztési irodák: Bicskén, Cecén, Dunaújvárosban, Ercsiben és Lajoskomáromban.

Mik azok az Egészségfejlesztési Irodák?

Egy olyan új szolgáltatási forma az egészségfejlesztés területén, amely a lakosság számára ingyenesen, beutalási rendszer nélkül elérhető új szolgáltatásokat nyújt. Az irodák feladata az egészségfejlesztés, amit állapotfelmérések, szűrővizsgálatok, tanácsadások segítenek, de a fő hangsúly az életmódváltoztató programokon van.

Az uniós forrásból létrehozott irodák közül 18 a leginkább hátrányos helyzetű településeken található. Ezek az intézmények nem veszik át az alapellátás szerepét, hanem kiegészítik azt. Akinek például a háziorvos azt tanácsolta, fogyjon le, vagy szokjon le a dohányzásról, az egészségfejlesztési iroda nyújt további segítséget életmód-tanácsadással, dietetikusok közreműködésével.

Az irodák képviselői is bemutatták programjukat és terveiket

Máté Ágnes, a Szent Pantaleon Kórház orvos-igazgatója ismertette a már futó programjaikat, melyben az állapotfelméréstől kezdve a fitness-termi beutalóig terjedő, széles palettával várják az érdeklődőket. Nánási Judit, az Ercsi EFI szakmai vezetője kiemelte közösségteremtő rendezvényeiket, pl. a roma táncklubot. Lajoskomáromból dr. Oravecz Éva háziorvos elmondta, hogy náluk a bemutató konyha és a szabadtéri, fitness-eszközökkel felszerelt játszótér az eddigi legsikeresebb kezdeményezésük. Tumpek Andrea, a bicskei egészségfejlesztési iroda szakmai vezetője az uszodai programokat és a szülők számára szervezett foglalkozásokat emelte ki.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.