Belföld

A Jobbik választási csalást emleget Nagykátán

szavazó urna (szavazó urna, )
szavazó urna (szavazó urna, )

Gyüre Pál független jelölt lett a nagykátai 7-es számú választókerület új önkormányzati képviselője. A Jobbik szerint autóval szállították a szavazókat.

A 31,4 százalékos részvétellel lebonyolított választáson a hét induló közül Gyüre Pál kapta a legtöbb, 124 voksot kapott, így ő foglalhatja el a helyi képviselő-testületben haláleset miatt megüresedett helyre.

Marton István – szintén független jelölt – lett a második 83 szavazattal, míg az MSZP-Együtt színeiben induló Kántor György a harmadik helyen végzett 72 vokssal.

A Jobbik jelöltjére, Fülöp Bélánéra 61-en szavaztak, ami a negyedik helyhez volt elég. Az ötödik Csubra András független jelölt lett (35 voks), a hatodik helyet Rusz József, az Emberbarát Városért Társaság jelöltje szerezte meg (32 szavazat), a hetedik helyre Szalay Sándor Géza került (5 voks) – tájékoztatott a jegyző.

Szervezett szállítás?

A Jobbik gyanúja szerint a szocialisták és egy helyi független jelölt is autóval szállítottak szavazókat az időközi voksolásra – közölte az ellenzéki párt Pest megyei alelnöke vasárnap este.

Csanádi Gábor Ferenc azt mondta: a nap folyamán a Jobbik delegáltjának feltűnt, hogy egy személyautó több fordulóval szavazókat szállít Nagykátán az időközi önkormányzati képviselő-választás helyszínére. A párt úgy tudja, a jármű az MSZP helyi elnökének tulajdona – tette hozzá a politikus.

Jelezte: a Jobbik helyi elnöke később a választáson induló egyik független jelölt hasonló “akciójának” is tanúja volt. A történteket jelezték a rendőrségnek – mondta Csanádi Gábor Ferenc, aki azt is közölte, hogy vasárnap délután a két ügy kapcsán kifogást emelt kampánycsendsértés miatt a helyi választási bizottságnál.

Vannak fotók, de…

A megyei alelnök arról is beszélt: a szabálytalanságokról fotókat is készítettek, ám azok a szakadó eső miatt nem értékelhetőek. A szemtanúk azonban szükség esetén a bíróság előtt is bizonyítják a kifogásolt cselekmények valódiságát – húzta alá.

Kijelentette: várják a helyi választási bizottság és a rendőrség állásfoglalását a Jobbik által feltárt választási csalással kapcsolatban. Ezek ismeretében döntik el, tesznek-e büntetőfeljelentést az ügyben.

Okafogyottá vált

Karsainé Magyar Ildikó, a város jegyzője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a nap folyamán a Jobbik “szervezett szállítás” gyanúja miatt két kifogást nyújtott be a helyi választási bizottsághoz. Az egyiket Kántor Györgyre, az MSZP-Együtt jelöltjére vonatkozóan, ennek a bizottság helyt adott. A másik, Csubra András független jelöltre vonatkozó kifogást a testület elutasította.

Mivel az időközi választást egy harmadik személy, Gyüre Pál független jelölt nyerte, a Jobbik kifogása, illetve a “további hasonló magatartástól való eltiltás” (mint szankció) tulajdonképpen okafogyottá vált – magyarázta Karsainé Magyar Ildikó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik