Belföld

Törvénytelenek a devizahitelek

Szili Katalin (Szili Katalin, Interjú)
Szili Katalin (Szili Katalin, Interjú)

Ezt állítja a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI) elnöke, Szili Katalin.

Szerinte nem feleltek meg a jogszabályoknak a devizahitelek, ezért azt várja, hogy a kormány nevezze meg a hibás gyakorlat felelőseit, indítson közérdekű keresetet az adósok védelmében. A volt házelnök, jelenleg független országgyűlési képviselő azt mondta, hogy a parlamentnek még a választás előtt el kellene fogadnia azt a határozati javaslatot, amelyet  január 6-án, a szintén független Ivády Gáborral közösen nyújtott be. Ellenkező esetben őszig halasztódik a devizaadósok megsegítésének ügye.

Szili Katalin azt mondta: a kormánynak olyan törvényt kellene alkotnia, amely kimondaná, hogy a devizahitelek törlesztőrészlete egyszer sem haladhatja meg a folyósítást követő első részletet árfolyamváltozás vagy egyéb banki költség miatt, és egyoldalúan nem módosulhat a szerződés.

A bankoknak a szerződéskötés napjától elszámolást kellene készíteniük az adósoknak, részletesen bemutatva a törlesztést érintő változtatásokat és azok jogalapjait. A fenti intézkedésekig a KTI felfüggesztetné a végrehajtási eljárásokat. A pártelnök emellett sürgette a magáncsőd bevezetését, amit a kormány több mint egy éve hiába ígér.

Szili Katalin egy kérdésre válaszolva „karrierféltésből elkövetett” érdekszövetségnek nevezte a balliberális erők összeborulását. Az abban részvevők őket nem keresték, de nem is szövetkeztek volna velük, mert az abban részvevők nem kínálnak semmilyen újdonságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik