Belföld

Teljes a káosz a felvételizők fejében

felvételi (felvételi)
felvételi (felvételi)

Sok-sok dilemma: kivéreztetett egyetemek, vagy ésszerűsített egyetemek, állami vagy saját finanszírozás, diákhitel felvétel vagy nem felvétel, röghöz kötés vagy jogos állami elvárás - ez jellemzi a magyar felsőoktatást hetekkel a felvételi jelentkezések leadási határideje előtt.

Kapcsolódó cikkek

Azt, hogy egyes szakokon egyes intézményekben mennyi lesz a ponthatár, még nem tudni, de a tárca a rektori konferenciával és a HÖOK-kal együttműködve megint kijelölt 16 szakot, ahol minimumpontszámot határozott meg.

A legnépszerűbb öt szakra csak 460 pont fölött lehet bejutni, viszont az is látszik, hogy ez nem magasabb, mint a tavalyi. A mérnök szakokra általában alacsonyabbak a ponthatárok, ennek ellenére nem tapasztalható robbanás a jelentkezők számában.

Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár szerint mindenkinek jó a szigorítás, bár szerinte tavalyhoz képest csak a minimumponthatár változott, 240-ről, 260-ra. Az idén nem keretszámot határoztak meg, hanem kapacitást. Az intézmények maguk mondták meg, adott szakra hány diákot tudnak fogadni.

Tavaly egyébként 95 ezren felvételiztek úgy, hogy 78-79 ezren érettségiztek. Ebből viszont legalább tízezren estin, illetve levelezőn, tehát az érettségizők száma nem feltétlenül határozza meg a felvételizőkét.

A Hír24 csütörtök esti hírműsorának vendége volt Mezei Barna, az ELTE rektora, a rektori konferencia elnöke, a magyar felsőoktatás első embere, akit a felsőoktatás anomáliáiról kérdeztük.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik