Belföld

Soha nem látott fagykár jöhet

fagy (fagy)
fagy (fagy)

A szőlő és a bortermés is veszélyben van a tavaszias idő miatt. A szokatlan meleg ugyanis megtéveszti a növényeket, és ha lehűl az idő, akkor óriási lehet a fagykár. A rezsiszámlákon viszont érezhető lesz a megtakarítás a melegnek köszönhetően.

Kattra Imre borász nem emlékszik ilyen enyhe télre az elmúlt 20 évből. Ahogy beköszön a fagy, a szőlőtőkék téli álomba merülnek – csak ezt növényeknél úgy hívják, hogy mélynyugalmi állapot.

A nap süt, a szőlő meg azt hiszi, hogy tavasz van. Ami egyébként nem gond, egészen addig, amíg ismét le nem hűl az idő. Mert akkor a fagy akár a teljes termést el tudja vinni. Ráadásul a melegben a kártevők is könnyebben áttelelnek.

A fűtésszámlák viszont alacsonyabbak lesznek a melegnek köszönhetően. 20 százalékkal fogyott kevesebb gáz január első hetében. Tavaly 43 millió köbmétert használt el az ország az év elején, most a meleg miatt csak 35 milliót.

Kerestük a Főtávot, hogy a távfűtéses lakásokban élők mekkora megtakarításra számíthatnak. Annyit mondtak, hogy ez az épület energetikai tulajdonságaitól függ. Vagyis attól, hogy a szigetelés, és ajtók, ablakok milyen állapotban vannak.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik