Belföld

Rémálom tűzfal Ausztráliában

A Föld déli felén ilyenkor nyár van, de nem örülnek a forróságnak.

Az Ausztráliában tomboló hőségről kérdeztünk egy ott élő magyart, arra gondolva: a mind szélsőségesebb időjárás miatt hazánkat is ez a veszély  fenyegetheti pár hónap múlva.

Miközben nálunk tavaszt hozott a január, megdöbbentő időjárási hírekről értesülhetünk nap mint nap. Míg a Föld egyik felén ötven fokos hőség tombol, a másikon mínusz 40 fokban fagynak meg az emberek. Mivel sportvilág most a Melbourne-ben zajló Ausztrál Open teniszbajnokságra figyel, természetes, hogy erről a kontinensről érkeznek a hőséghírek is legnagyobb számban. De vajon torzít-e a média, vagy nagyon is komoly gondokkal küzdenek a mifelénk annyira irigyelt ausztrálok? – kérdeztük Szabó Éva Ildikót, aki Szegedről kivándorolva már évtizedek óta Ausztráliában él.

Megolvadtak az utak a hőségtől

– Nincs semmi túlzás a hírekben – derült ki szavaiból – ugyanis a heten eddig már számos néző, egy játékos és egy labdaszedő fiú is elájult a melegtől. “Nightmare wall of fire”, (Rémálom tűzfal) címen számol be a pénteki Herald Sun arról a gigászi küzdelemről, amelyet ezekben a percekben is vívnak a tűzoltók, az önkéntesek a helyi lakosság 
bevonásával Melbourne és Adelaide környéken, illetve az ezekhez tartozó államok területen. Eddig több mint 250 tüzet okoztak főként villámcsapások a délkeleti területeken. Adeleide-ben tegnap 46 fok volt, Melbourne-ben 45, a nyugat-ausztráliai Perth-ben, pedig 44 fokot mertek.

 

Tasmaniban megolvadtak az utak a hőségtől. Victoriában a hatalmas Wartook State Forest lángokban áll, és elveszítették a kontrollt a tűz fölött, valószínűleg hatalmas lesz az anyagi kar. Azt írják, hogy Victoria állam az öt evvel ezelőtti “Black Saturday” (Fekete Szombatnál) is rettenetesebb tűzvész elé nézhet ezekben a napokban, amely akkor 173 emberáldozatot is követelt. A tűz sajnos száraz széllel párosul. Tegnap este Trafalgar és Westbury városkák lakóit olyan gyorsan elérte a tűz, hogy azonnal el kellett hagyniuk otthonaikat.

Jégdarabok a medencékben

– Egyébként az ausztráloknak nem jelent túlságosan nagy szenzációt, ha éppen 40-45 Celsius fokot is mutat a hőmerő higanyszála – tette hozzá. 
– Megszokták, hiszen ebbe születtek bele, pici koruk óta tudjak, hogy be kell kenni a testüket naptejjel meg akkor is, ha árnyékban játszanak. Megszokták a gyerekmedencék föle emelt védőernyőket, és azt, hogy állandóan vizes palackkal és mobiltelefonnal kell járkálniuk. Természetes számukra, hogy időnként hatalmas jégdarabokat dobál be apuka a fürdőmedencébe, hogy a víz valóban felüdítse a testet.

Most a tengerparton nyaral az ország háromnegyede, hiszen nyári szünidő van. Gyakran látni tetőtől talpig overallba, vagy védőruhába öltöztetett gyerekeket, akik így elvezik a vizet, és nem égnek agyon a napon.
– Az ausztrálok régóta tudják, hogy 11 és 15 óra között felesleges sétát, fürdőzést szervezni, mert annak mindig csúfos leégés, rosszabb esetben agyvérzés, vagy bőrrák kialakulása az eredménye. Maradunk hát otthon a hűvös szobában, vagy sétálgatunk a léghűtött hatalmas bevásárlóközpontokban. Ha mégis látni napozó embereket e tájban, biztosak lehetünk abban, hogy azok csakis turisták, akik agyors lebarnulás reményében kockáztatják az egészségüket. Mindig 
ráfáznak, és elrontják a saját nyaralásukat, mert nem hisznek nekünk. Kora reggel, vagy délután 4-8 között elég kétszer 15 perc (egyik hason fekve, másik a háton) az ausztrál napon, és kész a hatás.

Támadnak a tűzbogarak

– De nem ez a legnagyobb problémánk nyaranta – mondta Éva -, hanem a szárazság, a hőség idején fellobbanó tüzek. A három nyári hónapban (december, január és február) sajnos ezek mindennaposak. Gyakorta előfordulnak gyújtogatások is, ezeket a “firebugs”-okat (tűzbogarak – a gyújtogatok csúfneve) azután gyorsan elkapja a rendőrség. Ezek között van, aki beteg, de akadnak közöttük gyűlölködők, valamilyen fanatikus csoport tagjai, ám legtöbbjük felelőtlen kölyök. Ezért kell alegkisebb tüzet is azonnal bejelenteni meg akkor is, ha azt sikerül eloltani a tűzoltók megérkezése előtt. Az Ausztrál Tűzoltóság egyébként rendkívül jól felszerelt, szervezett és gyors. Bizony évente előfordul, hogy tűzoltók halnak meg oltás közben és civilek közül is szedi áldozatait a tűz és a füst.

Kapd fel, és menekülj!

– Az ausztrál családoknak egyébként úgynevezett “fire-plain”-jük van. Ez tűzterv, amely akkor lep érvénybe, ha veszély fenyegeti az otthonukat. Általában azt tanítják, hogy egy kézitáskád legyen, amelyben a legfontosabb dolgaid, értékeid beleférnek, s csak azt kapd fel es menekülj, ne próbálj további értékeket menteni. Egyébként minden évben rendszeresen összegyűjtik még a farmokon is a gyúlékony anyagokat, beleértve a száraz ágakat, gallyakat is előre megsemmisítik azokat. Sokat segít ez ha mégis jön a tűz, könnyebben el lehet oltani. A nyári hőségben 
felhívják a figyelmet arra, hogy igyunk eleget és étkezzünk könnyebben, fogyasszunk több gyümölcsöt és zöldséget – mesélt a gondos ausztrálokról Éva.

Hősként ünneplik a tűoltókat

– Sohasem felejtem el, hogy 2004-ben Canberra égett és nappal is alkonyi fény volt a városban a füsttől, amelyen sötétvörösen izzott át a nap korongja. A Mt. Stromlo tetején lévő csillagvizsgáló hatalmas távcsövei megolvadtak a hőségben és használhatatlanná váltak. Akkor égett le két nagyon szép városrész. Amikor elmúlt a vész és újra
behajthattunk oda autóval a látvány annyira megrázott, hogy elsírtam magam. Abban a tűzben tűzoltók is meghaltak, s azt a tüzet gyújtogatók okoztak. Hozzáteszem: természetesen a média állandóan a tűzzel, tűzhelyzettel foglalkozik és a tűzoltókat nemzeti hősként ünnepeljük, mert azok is.

A nyár meg másfél hónapig tart, és ki tudja mit hoz a holnap. Az tény, hogy az utóbbi időben emelkedett a nyári átlaghőmérséklet Ausztráliában. Az Ausztrál Klímatanács szerint a forró napok száma megkétszereződött.
A napelemek nagyon jó szolgálatot tesznek ilyenkor, hiszen a hűtőberendezéseket látják el energiával. Egy biztos,
alkalmazkodnunk kell a körülményekhez, és ez már az egész világra is vonatkozik – mondta el Szabó Éva Ildikó, és szavaival aligha szállhatunk vitába…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik