Belföld

Novemberre elkészül az új Radnóti-szobor

Novemberre, a költő halálának hetvenedik évfordulójára biztosan elkészül az újrafaragott abdai Radnóti-szobor – közölte Melocco Miklós szobrászművész, aki elvállalta az alkotás újbóli elkészítését.

A Kossuth-díjas szobrászművész arról is beszámolt, hogy az új szobor teljesen megegyezik majd a korábbi alkotással.

“Jó lenne egy sorompó is, amely elzárja a szoborhoz vezető 150 méter hosszú utat a forgalomtól. Ennek két szélére jegenyefák ültetését javasoltam, így valóban méltó emlékhely lenne, amely megidézi Radnóti utolsó útjának emlékét” – hangsúlyozta Melocco Miklós.

Pénzbírság és ugrott a jogsi is

A rendőrség honlapján csütörtök reggel közöltek szerint pénzbírsággal sújtotta és eltiltotta a járművezetéstől a Győri Rendőrkapitányság Szabálysértési Hatósága azt a fiatalembert, aki november közepén autóval ledöntötte a város határában álló Radnóti-szobrot. A 24 éves pápai férfit a közúti közlekedés rendjének megzavarása miatt marasztalták el jogerősen.

Mint arról az MTI akkor beszámolt, a rongálás felfedezése után egy nappal adta fel magát a rendőrségen a férfi, aki elmondta: egy győri szórakozóhelyre tartott, de a helyismeret hiánya és az erős köd miatt letért az útról és a szobornak hajtott.

fotó: MTI

Képviselők is adományoztak a szoborhoz

Az eset után néhány nappal jelentette be a győri önkormányzat, hogy ismét kifaragtatja Melocco Miklóssal a szobrot, amely annak a helynek a közelében áll, ahol Radnóti Miklóst megölték. A szobor felújítására magánemberként százezer forintot ajánlott fel Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő. A Magyar Szociáldemokraták Pártja üdvözölte Kara Ákos felajánlását és csatlakozott a Radnóti-szobor felújításához 50 ezer forintos adománnyal.

Bár a rendőrség közúti baleset gondatlan okozása miatt nyomozott, az esettel összefüggésben Magyarországon és a német sajtóban is voltak utalások tavaly novemberben arra vonatkozóan, hogy antiszemita motivációja lehetett a “szobordöntésnek”. Donáth László evangélikus lelkész egy akkori konferencián azt hangsúlyozta: semmiféle tolerancia nem engedhető meg azokkal szemben, akik gyűlöletet keltenek embertársaik ellen.

Nemzetközi körökben is híre ment a rongálásnak

Németországban a dpa hírügynökség alapján a Spiegel Online, a baloldali Tageszeitung és Junge Welt című lap foglalkozott az üggyel, megjegyezve, hogy “az esetnek szélsőjobboldali, illetve antiszemita háttere lehet”.

A legélesebben a Junge Welt fogalmazott, a lap szerint “feltehetően neonácik döntötték le (…) a holokausztáldozat költő emlékművét”. A Tageszeitung kitért arra is, hogy Magyarországon “nem ritka zsidó temetők és holokauszt-emlékhelyek meggyalázása”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik