Belföld

Fiatal gazdáké a vásárhelyi föld

Több mint két és fél ezer hektáron hirdettek eredményt.

Eddig ötvenkét gazda nyert földhasználati jogot Hódmezővásárhelyen és térségében – tájékoztatta portálunkat Göbl Vilmos, a vásárhelyi önkormányzat sajtóreferense. A bérbe vehető parcellák fele, összesen 2650 hektár talált gazdára. A nyertes pályázók többnyire fiatal, helyi gazdák. A legkisebb, használatba vett birtok 3,2 míg a legnagyobb 161 hektáros mezőgazdasági földterület volt.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet által Hódmezővásárhelyen meghirdetett 62 birtokra 436, míg Székkutason 29 birtokra 177 pályázat érkezett. Mindkét településen minden területre volt jelentkező. Általában hat-nyolc pályázat érkezett egy-egy földterületre, de a nagyobb és értékesebb parcellák esetében gyakori volt a 10-15-szörös túljelentkezés,vagy akár az ennél jelentősebb mértékű érdeklődés is – tudatta a sajtóreferens.

Göbl Vilmos kiemelte, a hódmezővásárhelyi önkormányzat sokat tett azért, hogy a pályáztatás a gazdák számára jól ismert feltételekkel menjen végbe. Többek közt ingyenes pályázati tanácsadó irodát hoztak létre a városházán, ahol is eddig több mint 300 gazda érdeklődött állami tulajdonú földterületek iránt.

Mindehhez hozzátette, a sikeresen pályázók között nem szerepel a Hód Mezőgazda Zrt. Mint mondta, a cég jelenleg 5300 hektáron gazdálkodik, amelyből több mint 3000 hektár állami földterület, ugyanakkor a földtörvény az állattartóknak legfeljebb 1800 hektár bérelt birtok művelését teszi lehetővé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik