Belföld

Az igazságügyi adatok kezeléséről és nyilvánosságáról Szegeden

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2014. 01. 17. 19:40

A készülő törvényről vitáztak.

Törvénykoncepció készül az igazságügyi adatok kezeléséről és nyilvánosságáról, a jogszabály célja a bíróságok munkájának átláthatóbbá tétele, ezáltal a beléjük vetett bizalom növelése – jelentette ki Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke pénteken Szegeden.

Egyre több igazságszolgáltatással kapcsolatos ügy kerül a közvélemény figyelmének középpontjába, kutatások szerint a hírek negyven százaléka is bírósági tárgyalásokkal kapcsolatos lehet – mondta az OBH elnöke a Szegedi Ítélőtáblán, az új igazságügyi adatkezelési és tájékoztatási törvény koncepciójáról rendezett konferencia utáni sajtótájékoztatón. Az informatika fejlődése azt is lehetővé teszi, hogy az érdeklődők pillanatról pillanatra nyomon kövessék a tárgyalótermekben történteket.

Az új jogszabály koncepciójának előkészítése során igyekeznek feltérképezni a problémákat és összegyűjteni a lehetséges megoldási javaslatokat – közölte Handó Tünde. A problémák között említette, hogy több jogszabály is tartalmaz az igazságügyi adatokkal kapcsolatos előírásokat, amelyek azonban egymással nem feltétlenül vannak összhangban.

Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár elmondta, hogy az új büntető- és polgári törvénykönyv elfogadása után a közigazgatási és igazságügyi miniszter elindította az új büntető és polgári eljárásjogi törvény kodifikációját is. E terület fontos része, hogy az igazságügyi adatokat hogyan kell kezelni és ezek miként ismertethetők meg a nyilvánossággal. Az új igazságügyi adatkezelési és tájékoztatási törvény koncepciójának a bíróságok által kezdeményezett előkészítése jól illeszkedik ebbe a folyamatba – mondta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.