Belföld

13 milliárd munkahelyteremtésre

B. Nagy: 1500 munkahely páláyzati pénzből a megyében.

Az idei 13 milliárd forint pályázati pénzből is elhozhat a megye, legalább akkora összeget, mint tavaly – mondta a Csongrád megyei kormánymegbízott pénteki sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium meghirdette pályázatát a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására.

B. Nagy László kifejtette: tavaly és 2012-ben a megyei vállalkozások országos összehasonlításban is az élmezőnyben végeztek a támogatások lehívásában. Ez 2013-ban 84 pályázót és 747 millió forintot jelentett, amelyből 376 új munkahelyet teremtettek és csaknem 1500 ember köszönheti többek között ennek a pályázati forrásnak, hogy a munkahelye továbbra is stabil.

Az először 2011-ben meghirdetett program nagyon népszerű volt már eddig is a megyében, hiszen viszonylag egyszerűen teljesíthetők a feltételei, miközben jelentős eredményeket lehet elérni vele a munkahelyteremtésben és megtartásban úgy, hogy a pályázatból eszközfejlesztést valósítanak meg – mondta.

A kormánymegbízott beszélt arról is, hogy tavaly decemberben csaknem 14 és fél ezer álláskeresőt tartottak nyilván a megyében, ami 7,6 százalékkal alacsonyabb, mint az előző havi adat. A 2012-es év azonos időszakához hasonlítva pedig 33 százalékkal csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma Csongrád megyében.

Az NMG új pályázata az idén is 13 milliárd forintos keretösszeget biztosít új munkahelyek létrehozását eredményező beruházások vissza nem térítendő támogatására. Pályázni csak olyan beruházással lehet, amelyet a pályázó be tud fejezni, legkésőbb 2014. november 30-ig. A pályázat benyújtási határideje február 14-e, a támogatásokról a nemzetgazdasági miniszter április 4-ig dönt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik