Belföld

Rengeteg programra készül idén Székkutas

A civil szervezetek vezetői szerdán a település egész évi eseménysorozatáról állítottak össze tervet.

Hogy sok, és jól működő civil szervezet tevékenykedik a településen, azt az is mutatja, hogy egész évre teliírhatták javaslataikkal 2014 programnaptárját. A hagyományos ünnepek, megemlékezések mellett sok egyedi rendezvényről is szó esett.

Az I világháború kitörésének 100 éves évfordulójára, mivel abban Székkutas is érintett volt, méltó ünnepet szeretnének. Ez alkalomra megújul, megszépül a világháborús emlékmű is. A 25 évvel ezelőtti rendszerváltás ugyancsak emlékezésre adhat okot, így erre a dátumra egy kis dokumentumfilmmel is készülnének. A két évforduló a Holokauszt 70 éves emlékezetével az iskolai tanításban is fontos szerepet fog kapni.

Szél István polgármester hangsúlyozta, az idén a legtöbb helyszín színhelyéül a tavaly megújult Faluház és környéke kell hogy szerepeljen, hiszen remek helye, közösségi tere lett ezzel a településnek. A Múzeumok Éjszakáján is délutáni-esti programokat tartanak itt. Az olvasókör és az iskola idén is fő résztvevője lesz az összes eseménynek, ehhez pedig a lovasklub is csatlakozik.

Idén először a faluban is megrendezik a civilek napját. Február 1-én délután egy kellemes műsort állítanak össze a Művelődési Házban, ahol fellép Barkó Lajos vezetésével a Dél-alföld egyik legautentikusabb cigányzenekara.

Június 4-én a Nemzeti Összetartás napján utca műsort terveznek, a remélhetőleg akkorra elkészülő Kamilla és Erkel utca sarkán épülő közösségi téren.

Az idei év Piroschka év lehet Székkutason. Így a regény és a film több eleme, fejezete, és a hozzá kapcsolódó kultusz programjai kelhetnek életre. A műből készülő színdarab egyelőre szereplőhiány miatt megtorpant, de a film egyes jelenetei így is feldolgozhatók. A Piroschka kultusz emlékhelye a vasútállomás várója lesz, bár a MÁV még nem válaszolt a rendelkezésre bocsátás időpontját illetően, mondta el Szél István.

Nyár végére készül el a község megújult megszépült központja, a falunapokat is erre időzítik. Idén szeptember 5-én és 6-án tartanak 2 napos rendezvénysorozatot, mely csak kis részben lesz Mezi, nagyobb szerepet kapnak a civil szervezetek. Valószínűleg egy nagyobb neves előadót is elhívnak a falunapokra, melynek második napján rendezik meg párhuzamosan a szántóverseny regionális fordulóját is.

A polgármester még arról is beszámolt, új csoporttal gazdagodott a civil élet, megalakult és jól működik a billiárd klub Székkutason.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik