Belföld
lj4 (lazarjanos)

Lázár: az autóhitelesek problémája is megoldható

24.hu
24.hu

2014. 01. 16. 20:49

A kormány rezsicsökkentésről szóló fórumsorozatát az államtitkár Hódmezővásárhelyen kezdte meg.

Január elején jelentették be, hogy újabb rezsifórumok lesznek az országban 120 helyen akarnak találkozni fideszes és KDNP-s politikusok azokkal, akik kiállnak a rezsicsökkentés mellett.

Teltháznál is nagyobb tömeg fogadta Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárt Hódmezővásárhelyen, a Nyugdíjas Lakóparkban tartott fórumán,az aulában, és az előtérben is tolongtak az emberek.

Az enyhe telet is elintézték

Az est fő témája, a rezsicsökkentés volt  Lázár felidézte, hogy a kormány 20 százalékkal csökkentette a rezsiköltségeket és 10 fokkal emelte a hőmérsékletet, így beszélik a vásárhelyi piacon.

Az államtitkár a közelgő választások kapcsán azt mondta: reméli, hogy a rezsicsökkentés eredményei megmaradnak. Hozzátette: sajnálatos, hogy vannak még olyan álláspontok, amelyek szerint a rezsicsökkentés hülyeség. Számára az azonban öröm és igazolás, ha pártállástól függetlenül valaki arról számol be, eddigi 30 ezres rezsije mára csak 20-21 ezer forint.

Még 10 %?

A rezsicsökkentésről továbbra is az a véleménye, további 5-10 százalékra szükség van, ezt pedig pártja meg is fogja lépni. A következő ciklusban azonban nemcsak erre, ennek megtartására, hanem a járulékos problémák megszüntetésére is koncentrálni kell. Így szorgalmazni fogják az épületek fűtéskorszerűsítését, nyílászárócseréket és a hőszigetelési felújításokat.

Most isbeszélt a multik, szolgáltatók és bankok túlzott szerepéről. Felidézte, hogy tavaly a francia tulajdonú áramszolgáltató 28 ezer forintos tartozás miatt kikapcsolta 77 óvodás felett a világítást,miközben a város 500 milliót fizet évente az áramért. Elmondta, voltak olyan multik akik szó nélkül vették tudomásul a tehervállalást, de voltak olyanok is aki feljelentették a kormányt, vagy kivonulással fenyegettek.

“Itt a kulcs és jónapot”

Kérdésre is válaszolva szóba került ezúttal is a devizahitelesek ügye. Az 500 ezer még most is devizahitel gondokkal küzdőnek mindenképpen megoldást találnak, ehhez a bankok teherbíró képességét is vizsgálják, de az biztos az adós, hitelező és kormány hármasból utóbbi kettőnek kell majd a legnagyobb részt vállalni az adósságrendezésben.

Most is kiemelte, a lakhatási jelzáloghitelek élveznek elsőbbséget, hiszen alapvető jog a lakhatás, de hozzátette, egy következő megállapodás tárgyát képezheti az autóhitelesek ügye is. Az ugyanis semmiképpen sem jogos és méltányos, hogy egyesek már 2-szer, 3-szor kifizették az autójuk árát, mégsem járt le a hitel. Véleménye szerint az ilyen esetekben az autó átadásával a hitelnek vége szakadna, további banki követelés nélkül.

Érdekházasság, ami jól esik

Beszélt Orbán Viktor és a kormány oroszországi tárgyalásairól is. Azt mondta: a Pakson építendő két új reaktorblokk a haza olcsó áramtermeléssel a kiharcolt rezsicsökkentés stabilitását is segítené, ráadásul a jövőbe mutat az is, hogy a jelenlegi blokkok már csak 2032-ig és 2037-ig üzemelhetnek. Az orosz kapcsolatról elmondta, nem szerelmi hanem érdekházasság, amit azonban a felek egyre jobban élveznek. Az orosz fél komoly gazdasági partnerként tekint Magyarországra, többek között mezőgazdasági termékekért gázt adna a jövőben – mondta Lázár.

A fórum ezúttal is lakossági kérdésekkel ért véget, többen érkeztek Makóról, de hozzászólás érkezett Földekáról is. Egy makói kérdező a két város közötti viszony elmérgesedéséről beszélt. Erre Lázár János kijelentette a makóiakat és a vásárhelyieket soha sem fogják egymásnak ugrasztani a politikusok.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.