Belföld

Felbecsülhetetlen kárt okozhat az enyhe tél után a fagy

Virágzó meggyfa (virágzó meggyfa,)
Virágzó meggyfa (virágzó meggyfa,)

A szokatlanul meleg idő ellenére is jó állapotban vannak az őszi vetések, a gyümölcstermelőknek azonban kockázatot jelent az enyhe téli időjárás, és a borászatok is attól tartanak, hogy komoly károkat okozhat a meleg.

Az enyhe téli időjárás kedvez a fűtött üvegházakban és fóliasátrakban termelő gazdálkodóknak, a hajtató kertészek költségeit ugyanis csökkenti, a gyümölcstermelőknek azonban kockázatot jelent – mondta Mártonffy Béla. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke hozzátette: egy hosszabb ideig tartó meleg főként a csonthéjasok (őszi, kajszi, szilva, cseresznye, meggy) termését veszélyezteti.

A gazdák folyamatosan vizsgálják a rügyeket, még a szakemberek között is vita van ugyanis arról, hogy létrejött-e a rügyek mélynyugalmi állapota. Ebben az állapotban a fák jobban tűrik az időjárási változásokat, ha azonban már megindult a nedvkeringés, sérülékenyebbé válnak.

Nemcsak a meleg lehet a gond

A Vidékfejlesztési Minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint az őszi vetések többségében jó állapotban, kellően megerősödve mentek a télbe. Ezt a december elején elvégzett állapotminősítés is alátámasztotta. Eddig a növények jól teleltek, erőteljes növekedésűek, jelenleg jó állapotban vannak. Egyes területeken azonban a téli csapadékhiány jelei már mutatkoznak.

A kertészeti kultúrák esetében továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy a jelenlegi mélynyugalmi időszak idő előtt megszakadhat. Amennyiben hótakaró nélküli, hosszantartó komoly fagyok jönnek, megbecsülhetetlen károkat okozhatnak az álló kultúrákban, a szőlő- és gyümölcsültetvényekben.

Mind a szántóföldi, mind a kertészeti kultúrák esetében számolni kell azzal, hogy a szokatlanul enyhe idő miatt jelentősen megnőhet a kórokozók és kártevők áttelelésének, felszaporodásának veszélye. Ez a későbbiek során fokozott kockázati tényezőt jelenthet, ezért a kártevők elleni védekezésre is fel kell készülniük a gazdáknak – közölte a szaktárca.

A borászatoknak sem kedvez az idő

Komoly károkat okozhat a borászatoknak a meleg tél – erről a Varga Pincészet vezetője beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján Badacsonyörsön. Varga Bálint elmondta, a szőlő most mélynyugalmi állapotban van, ekkor képes a növény a legnagyobb hidegeket is elviselni. Egy-két héten belül azonban a szőlő átállhat kényszernyugalmi állapotra, s ha tovább tart a meleg idő és a talaj tovább melegszik, beindulhat a szőlőben a nedvkeringés, sőt, a rügyek is kifakadhatnak.

Ekkor egy hirtelen érkező erős fagy óriási károkat okozhat, azokon az ültetvényeken, ahol “kitavaszodik”, a kár 70-80 százalékos is lehet – mondta. A szakember szerint a tartós téli hideg elmaradásával később növényvédelmi problémák is jelentkezhetnek a szőlőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik