Belföld

Tanácsok téli túrázáshoz

Nappal, meleg és vízhatlan ruhában, térképpel és feltöltött mobillal menjünk a hegyekbe a téli hidegben, hogy ne legyen szükség mentőcsapatokra - ezt kérik azt erdészek.

Újév napján egy család a Naszály hegyen tévedt el és csak helyismerettel rendelkező vezető és a váci rendőrök segítségével tudtak lejönni a sötétedő hegyről. Hétfőre virradó éjjel pedig egy apa két tíz év körüli gyermekével a mínusz 6 fokos hidegben a szabad ég alatt töltötte az éjszakát, mert nem találtak vissza Királyréten hagyott autójukhoz – épp az ellenkező irányba haladtak. Ahogyan arról mi is beszámoltunk, este 10 óra körül még fel tudták hívni a nagy-hideg-hegyi turistaházat, hogy segítséget kérjenek, de pontosan nem tudták megmondani, hol vannak.

Lemerült a mobil

Locskai Milán, az Ipoly Erdő Zrt. kerületvezető erdésze indult elsőként a felkutatásukra, de az erdészet honlapján arról számol be, hogy hamarosan kikapcsolt a telefonjuk is és sehol nem akadt a nyomukra. “Ekkor azonnal hívtam a rendőröket is, és kutyás, illetve lovas rendőrök, továbbá katasztrófavédelmi munkatársak is csatlakoztak a kereséshez, emellett egy hőkamerás helikopter is segítette a munkánkat” – sorolta az próbálkozásokat.

Az eltűnt kirándulókat ugyan alaposan átfagyva, de sérülések nélkül találták meg hétfő reggel 7 óra körül a mintegy 60 főt számláló mentőcsapat tagjai Nagybörzsöny és a Nagy-Hideg-hegy között. A hideg miatt megviselt családtagokat a mentők a váci kórházba szállították megfigyelésre.

Réteges meleg ruha, térkép, zseblámpa!

Locskai Milán arra hívja fel a figyelmet, hogy este, különösen gyermekekkel senki ne induljon el az erdei utakon, mert a hideg és a sötét még a tapasztalt túrázókat is próbára teszi. Téli időszakban különösen fontos, hogy csak megfelelő, réteges és meleget tartó, vízhatlan ruhákban induljanak túrázni.

Nem hiányozhat a túrázók, kirándulók felszereléséből legalább egy erős fényű, jó minőségű, teljesen feltöltött zseblámpa, lehetőleg tartalék elemmel, egy jó térkép, amelynek olvasásához is értenie kell a túrázónak – mondta a kerületvezető erdész. Legalább egy teljesen feltöltött mobiltelefon, tartalék meleg ruha, elegendő folyadék, gyufa vagy öngyújtó, magas kalóriatartalmú étel (pl. csokoládé) is legyen a hátizsákban. A kirándulás állomásait, hosszát és várható időtartamát úgy határozzuk meg, hogy a társaságunk legkisebb tagjai is képesek legyenek belátható időn belül teljesíteni. Tájékozódjunk az időjárásról is, hiszen a városban könnyű figyelmen kívül hagyni, hogy a hirtelen alászálló köd, hirtelen hóesés vagy fagy nehéz helyzet elé állíthatja még a felkészült erdei túrázót is.

Ne induljunk tovább!

A vasárnap este eltévedt kirándulóknak külön nehézséget okozott a nagy erejű szél, ami jelentősen csökkentette hőérzetüket. Mivel nem tudták pontosan meghatározni a helyzetüket, a keresés először nem is vezetett eredményre. Fontos, hogy a térképen kövessük, merre járhatunk, és szükség esetén ismertessük a megtett útvonalat, és az utolsó általunk is beazonosított állomást a keresőkkel, majd próbáljuk meg pontosan leírni, hogy mit látunk magunk körül.

Még egy nagyon fontos dologra figyelmeztet Locskai Milán: akit keresnek, ne változtassa a helyét! A keresőcsapatok sokkal hamarabb tudják megtalálni azt, aki helyben marad, mint aki folyamatosan halad, mert aki elhagyja azt a helyet, amelyet ismertetett a segítségére indulókkal, annak ismét nyoma vész – foglalja össze a túrázók számára fontos tudnivalókat az Ipoly Erdő Zrt. kerületvezető erdésze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik