Belföld

Nem jár busz Dömörkapura

Különösebb hírverés nélkül a Volánbusz Zrt. felszámolta a népszerű kirándulóhelyre Szentendréről közlekedő autóbuszjáratát.

A pestmegyei-hirhatar.hu munkatársa arról számol be, hogy a szentendrei végállomáson mindössze két héttel a lépés előtt kiírták, hogy megszűnik a járat.

Dömörkapura már az 1950-es évek elején megindult a menetrendszerinti buszközlekedés. Akkor kiterjedt bányaművelés folyt, ezért is épült meg a kolónia néhány házzal. A fénykorban a Lajos forrásnál lévő Ságvári Endre turistaházhoz is felment az autóbuszjárat. Kezdetben Budapestre is volt közvetlen busz, majd csak Szentendrére közlekedett, de a nyári vasárnapokon 11 járatpár is szállította az utasokat. Előbb megszüntették a turistaházig menő járatokat, és most itt a vége: már Dömörkapura sem megy busz.

Az indoklás szerint azért, mert a helyi lakosság lényegében megszűnt, a napi néhány fordulóra alig akadt utas. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az okokat firtató kérdésre azt válaszolta, hogy az üzemeltető a pilisszentlászlói járatokat erősítette meg cserében.

Mennének a turisták

A cikkíró hangsúlyozza, hogy amikor felkereste Dömörkaput, azt tapasztalta, hogy még vannak időszakosan lakott házak és hétvégén jelentős a turista forgalom a tréségben. A főút, ahol a szentlászlói buszok járnak, legalább három kilométeres gyaloglás után érhető csak el, de az elágazásnál nincs megállója a járatnak, vagyis tovább kell baktatni a következőig.

Gyalogos próba kellene

A szakminisztérium szerint a jelenlegi vonalvezetés és megállóhely-kiosztás a kirándulók, túrázók számára megfelelő kiszolgálást tesz lehetővé. “Komoly esély van arra, hogy a minisztérium válaszát megíró munkatárs még sosem járt arra” – fogalmaz a pestmegyei-hirhatar.hu munkatársa.

Akinek a nyirkos téli túrához nincs kedve, az gyünyörködjön a vidékben így:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik