Belföld

Kiderülhet, kik döntöttek a trafikokról

Trafik (Trafik)
Trafik (Trafik)

Első fokon pert nyert az állam és a nevében eljáró Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ellen egy Dunakeszin trafikját elvesztő férfi.

Perre ment az állami szervekkel egy pályázatvesztes dohányboltos azért, hogy megtudja, megérdemelten bukta-e el a Dunakeszin 19 évig üzemelő trafikját.A Fővárosi Törvényszék szerdán hirdetett ítéletet első fokon.

A Törvényszék a nem jogerős ítéletet alapján arra kötelezte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot (NFM) és az NDN-t, hogy adják ki az őket beperlő trafikos pályázatával kapcsolatos adatokat, illetve információkat – írja a Hvg.hu.  Azokról a részletekről van szó, amelyeket eddig mindenkitől megtagadtak: a pályázatra kapott pontok, az értékelőlapok másolata, valamint a bírálóbizottság tagjainak névsora.

Egyetlen bizottság döntött a pályázatról

A most kihirdetetett elsőfokú ítéletből az következik, hogy a bíróság a volt trafikos legtöbb kérését megalapozottnak tekinti, azaz: ha az alperesek nem fellebbeznek, akkor a kért adatokat a felperesnek 15 napon belül meg kell kapnia.

Az ítéletből kiderült az is, hogy mégsem működtek a pályázatok szűrésére használt, “területileg illetékes” bíráló szervezetek. Szerdán az hangzott el ugyanis, hogy valójában csak egy bíráló bizottság létezett, és ez az egyetlen testület döntött az összes (több mint 20 ezer) pályázatról. A bíró úgy döntött, a bizottság névsorát nyilvánosságra kell hozni, vagyis ismertté válhat mindazok neve, akik döntésükkel az egész pályázati végeredményt megalapozták

Ajánlott videó

Olvasói sztorik