Belföld

Jelölt kutyát nem lő le a vadász?

Megkülönböztető jelzés lehet a megoldás, meg válogatott vadászok.

Tárgyalóasztalhoz ültek a vadászok és az állatvédők, hogy a jövőben ne fordulhasson elő a január elején, Csillebércen lelőtt border collie, Zorka esetéhez hasonló.

Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke a Hír24 megkeresésére azt mondta, hogy az egyeztetésen mindkét fél elismerte, hogy a vadászok és a kutyások is követnek el hibákat az erdőben, de precízebb szabályozással és nagyobb odafigyeléssel elkerülhető, hogy a gazda mellől lőjenek ki kutyát.

A javaslatok között szerepelt, hogy az erdőben, póráz nélkül sétáltatott kutyákra kerüljön egy egységes megkülönböztető jelzés, mondjuk egy sárga szalag. Ha a vadász ilyet lát, nem lőhet – mondja a Vadászkamara elnöke. (A fővadász által említett sárga szalagot amúgy alkalmazzák már kutyás körökben, a nagyobb teret igénylő, bizonytalanabb állatok gazdái jelölik így kutyáikat.)

A vadászok elhatárolódnak

Pechtol szerint a „vadászok becsületes tábora” nem fogadja el a Zorka lelövéséhez hasonló eseteket.  Kérdésünkre, hogy a vadászok becsületes tábora mit tesz azokkal a vadászokkal, akik indok nélkül ölnek, a fővadász azt mondta, a szabályokról (és magukról) megfeledkezett vadászokkal szemben rendre etikai eljárást kezdeményeznek és van, hogy a fegyverengedélyüket is elvetetik. A vadászok évi 50-60 olyan esetről tudnak, amikor etikai eljárást kell indítani egy-egy gyanús esetben.

„A legutóbb a Facebookon hencegett pár vadász, hogy sebesítettek meg és üldöztek hosszan egy vaddisznósüldőt, hogy aztán körbeállják és lelőjék. Őket állatkínzásért fel is jelentettük” – mondja Pechtol, aki szerint az 57-58 ezer sportvadászból csak nagyon kevesen vetemednek hasonlóra.

A jelenlegi törvényi szabályozás elég tág kereteket biztosít a fegyvereseknek, mivel arra ad felhatalmazást, hogy a vadász akkor lőheti ki (vagy foghatja el) a kutyát, ha az űzi a vadat és a vad másként nem megmenthető.

Vannak egyértelmű helyzetek

Arról inkább az erdőt naponta járó 3500 hivatásos vadász tudna mesélni, milyen, amikor a megunt, kidobott kutyák falkába verődve vadásszák a vadállományt. Pechtol szerint, aki látott már kutyafalkát, amint még élő és síró őzet marcangolnak, azok kénytelenek használni a fegyverüket – másrészt a vadászati törvény is kötelezi a hivatásosokat a vadállomány védelmére.

AZ állatvédők és a vadászok a további egyeztetésekbe mára vidékfejlesztési tárcát is bevonnák, miután az új vadászati törvény épp a társadalmi egyeztetés szakaszában van és várhatóan egy éven belül elfogadhatja a parlament.

Vannak azonban kutyások, akik nem várnának egy évet a helyzet rendezésére, egy részük ugyanis petícióban követeli a többi közt az altatólövedékek használatát és a vadászok elmeorvosi vizsgálatát.

Tavaly ősszel a Tükör Módszert kidolgozó Korom Gábor egy szakmai vizsgarendszerre tett javaslatot, mely alapján a vizsgával rendelkező kutyák – és gazdáik – póráz nélkül sétálhatnának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik