Belföld

Gyurcsány Obamához hasonlította magát

gyurcsány obama (gyurcsány obama)
gyurcsány obama (gyurcsány obama)

Most háttérbe vonul, de ha veszítenek, nem zárja ki, hogy ismét harcba száll a miniszterelnökségért.

Gyurcsány Ferenc az Origónak adott interjúban azt mondta: ő kész lett volna hátrébb lépni, és elállni attól, hogy szerepeljen a közös listán, de ezt a pártja nem engedte. Amikor a DK-ban felvetette, hogy legalább tárgyalhasson erről, azt mondta a többség, hogy a fejét veszik és palotaforradalom kezdett kibontakozni, két alelnöke jelezte, akkor kilép a pártból. A volt kormányfő helyzetértékelése szerint sok értelmiségi, baloldali publicista és az MSZP is belátta: Gyurcsány nélkül nem megy. Csak egy szűk kisebbség nem vette tudomásul, hogy Gyurcsány és a DK egyenrangú szereplő az összefogásban, mert nem lehet „antigyurcsányista populizmusra építeni a politikát ma a bal-, illetve liberális oldalon”.

A Demokratikus Koalíció elnökének azért fontos, hogy parlamenti képviselő maradjon, mert a politika arról szól, hogy törvényeket csináljanak arról, amit gondolnak a világról. Ő pedig egy szabad, nagyon európai, nyitott, polgári világot szeretne, úgy látja: veszítene az ország azzal, ha ez nem lenne a parlamentben. Gyurcsány szerint nemcsak ő megosztó, hanem minden karakteres politikus: Orbán és Obama is, mert csak a se hús, se hal politikus nem megosztó. A DK mindenképpen jól járt az összefogással, annak köszönhetően esélyük van egyéni körzeteket is nyerni, közepes szereplésnél is legalább négyet. Egyedül egyet sem nyertek volna, bár úgy is bejutottak volna a parlamentbe – mondta.

Gyurcsány teljes körű összefogást javasolt. Ebbe Fodor Gábor és Kuncze Gábor mellett Bokros Lajos és a szocdemek is beletartoztak volna. Hosszas vita után lett az, hogy egyéniben a DK megkapta a szigetszentmiklósi körzetet az MSZP-től, ők pedig Kunczét indítják. Fodornak ennél több kellett, vele Mesterházy tárgyalt. Fodor szerepeltetését a listán ő igényelte, „Attila megoldotta, Gordon elfogadta. Ez volt a szereposztás”. A jobboldal mindent megtesz majd azért, hogy róla szóljon a kampány, de ő egy nagyon erős, Mesterházy Attilát támogató kampányt fog csinálni, amellett fog érvelni, hogy alkalmas miniszterelnöknek. Ha szövetségesei kérik, akkor a kampányban nem is veti fel a DK sokat támadott programpontjait.

A választások után, ha nyer a baloldal, nem vállalna szerepet a Mesterházy-kormányban, még frakcióvezető se lenne. A hátsó padsorban ülne a parlamentben, nagyon csendes képviselőként. Ha veszít a baloldal, akkor bármi lehet a következő négy évben. Most nem akar miniszterelnök lenni, de azt nem tudja, hogy 2018-ban, 2022-ben vagy később ágaskodik-e a miniszterelnöki ambíciója, és lesz-e erre lehetősége. Egy biztos, politikus marad.

Századvég: a többségnek nem kell Gyurcsány

A megkérdezettek csaknem kétharmada hátránynak tartja a volt kormányfő szerepeltetését a szerveződő baloldali szövetségnél. Azt csak 24 százalék ítéli előnyösnek – írja a Századvég felmérése alapján a hvg.hu. A magyar választók többsége egyértelműen hátrányosnak tartja Gyurcsány Ferenc beemelését az új baloldali szövetségbe.

A baloldali választók körében ez az arány 50, illetve 48 – azaz minden második baloldali szerint a Demokratikus Koalíció elnöke inkább gyengíti, mint erősíti a formálódó szövetséget. A magyar választók 72 százaléka nyilatkozott úgy, hogy semmiképpen sem szavazna egy olyan baloldali koalícióra, amelyben a volt kormányfő is szerepet kap. A Századvég január 10-e és 12-e között végezte ezerfős, telefonos közvélemény-kutatását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik