Belföld

Brüsszel mégis vizsgálja a paksi erőmű bővítését

Orbán Viktor (orbán viktor, vásárhelyi őszi tárlat)
Orbán Viktor (orbán viktor, vásárhelyi őszi tárlat)

Az Európai Bizottság soha nem foglalt állást abban a kérdésben, hogy kell-e tendereztetni vagy sem a projektet. Kedden arról szóltak a hírek, hogy az unió jóváhagyásával köttetett meg az üzlet.

Kedden Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megállapodott Moszkvában, hogy orosz hitelből bővítik a paksi atomerőművet. Tender nélkül, Brüsszel jóváhagyásával, harminc évre szóló orosz állami hitelből, nagyjából 10-12 milliárd euróból a jelenlegi 2000 megawatt mellé két, egyenként 1200 megawatt kapacitású blokk épül és lép üzembe 2023-tól – legalábbis erről szóltak a hivatalos információk.

Kiderült azonban, hogy az unió nem foglalt állást az ügyben, hogy kell-e tendereztetni vagy sem a projektet.

“A megállapodás közbeszerzési vonatkozásait hamarosan meg fogják vizsgálni a szakértők, de egyelőre nem tudunk véleményt mondani arról, hogy összhangban vannak-e ezek a rendelkezések az uniós szabályokkal” – nyilatkozta egy magyar újságíró kérdésére Brüsszelben az Európai Bizottság energiaügyekért felelős szóvivője, aki hozzátette:  egyes állításokkal szemben a bizottság sosem nyilatkozott arról, hogy a magyar hatóságok hagyják el vagy tartsák meg a pályáztatást.

Ugyanakkor elismerte: Magyarország eleget tett kötelezettségének, és időben eljuttatta Brüsszelbe az atomenergia békés felhasználása terén kötendő magyar-orosz együttműködési megállapodás tervezetét.

Alkotmányellenes?

Nemcsak az uniós szabályok tehetnek be a bővítésnek, hanem az Alkotmány is. Az Átlátszó blog idézi az alaptörvény azon passzusát, ami szerint “nem vállalhat a magyar állam olyan pénzügyi kötelezettséget, aminek eredményeként a GDP-arányos államadósság a 2013-ashoz képest növekedne (…) Nemcsak hitelt nem vehet fel, ha az ilyen eredményre vezetne, de semmilyen ilyen hatású pénzügyi kötelezettséget nem vállalhat”.

Puccs, vitanap és népszavazás

Az MSZP elnöke úgy kommentálta a bővítés hírét, hogy „Orbán Viktor puccsot hajtott végre saját népe ellen”. Mesterházy Attila azt mondta, felelős politikus nem dönt egy személyben atomerőműről a magyar emberek, a civilszervezetek bevonása nélkül.

A tervezett bővítésről az MSZP és a Demokratikus Koalíció rendkívüli vitanapot kezdeményezett, az Együtt-PM pedig népszavazást tartana az ügyben.

Az LMP is megszólalt. A párt a kedden aláírt megállapodás teljes szövegének nyilvánosságra hozatalát követeli. Ha ezt nem kapják meg, perrel kényszerítik ki a megegyezés közzétételét.

A természetvédők is kibuktak

Az Oroszországgal a paksi bővítés ügyében kedden megkötött megállapodás tovább erősíti hazánk energiafüggőségét, évtizedekre eladósítja az országot és veszélyezteti a lakosságot – írja közleményében a Magyar Természetvédők Szövetsége. A társaság – az Együtt-PM-hez hasonlóan – népszavazás kiírását sürgeti.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik