Belföld

Századvég: A Fidesz nyert az ellenzéki megállapodással

baloldali ellenzéki megállapodás (ellenzéki megállapodás, )
baloldali ellenzéki megállapodás (ellenzéki megállapodás, )

Elemzők szerint Gyurcsány listára kerülése elrettentheti a bizonytalan és a jobbközépi szavazókat.

Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője Gyurcsány Ferenc egyértelmű sikereként értékelte a baloldali választási egyezség kibővítését, hiszen egy bebetonozottnak mondott egyezséget tudott a saját javára felbontatni.

Gyurcsány sikere

Hangsúlyozta: bár Mesterházy Attila MSZP-elnök és Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője sokáig erősen távol tartotta magát a DK elnökétől, végül mégis az ő forgatókönyve érvényesült. A Századvég munkatársa megjegyezte továbbá, hogy Gyurcsány Ferenc vélhetően a baloldal mögött álló holdudvart, értelmiségi elitet is maga mögé tudta állítani, amelynek tagjai szintén egy szélesebb körű egyezség érdekében fejtettek ki nyomást a szocialistákra és az Együtt-PM-re.

Bajnai kudarca

Lánczi Tamás úgy látja, összességében Bajnai Gordon a legnagyobb vesztese a kialakult egyezségnek, hiszen ő miniszterelnöki ambíciókkal, a baloldal lehetséges új vezetőjeként tért vissza, ehhez képest a közelmúltban pártja parlamentbe jutása is bizonytalanná vált, végül pedig a leggyengébb láncszemként került be a mostani együttműködésbe.

Mesterházy veszélyben

Az elemző kifejtette: Mesterházy Attilának sikerült ugyan felülkerekednie Bajnai Gordonon, de csak relatív győzelmet aratott Gyurcsány Ferenc mögött. Az MSZP elnöke szerinte stratégiai hibát követett el azzal, hogy a közös lista harmadik helyére engedte a DK vezetőjét – fejtette ki, aláhúzva: ezzel zárójelbe került Mesterházy Attila hároméves pártelnöki munkája és csak idő kérdése, hogy a visszaerősödött Gyurcsány Ferenc mikor támadja őt ismét. Lánczi Tamás szerint ugyanis a konfliktusok kódolva vannak az egyezség szereplői között, attól függetlenül, hogy a választás után kormányra kerülnek vagy sem. “Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc egymás természetes ellenfelei, akik egyaránt a baloldal élére akarnak törni” – fogalmazott, hozzátéve, a volt kormányfő korábban “párton belül puccsolta meg” elődjét, majd saját utódjáról is ő döntött.

Bizonytalanok nehéz helyzetben

A Századvég munkatársa a választási riválisok szempontjából kedvezőnek nevezte a történteket. Meglátása szerint Gyurcsány Ferenc közös listára kerülése távol tartja a baloldali párttól a bizonytalan és jobbközépi szavazókat, sőt azon baloldaliakat is elrettentheti, akik nem szimpatizálnak a volt kormányfővel. Lánczi Tamás szerint mindez a Fidesznek lehet a legelőnyösebb, de akár az LMP is profitálhat belőle, ha képes lesz megragadni a kínálkozó lehetőséget.

A Political Capital is úgy látja, hogy a kormánnyal elégedetlen, elkötelezetlen, a Jobbikot elutasító választók a korábbinál nagyobb gondban vannak a mai megállapodás után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik