Belföld

Húsz éves a Táncol„KODO” Táncegyüttes

táncolkodó (táncolkodó táncegyüttes)
táncolkodó (táncolkodó táncegyüttes)

Hétfőn este jubileumi gálaműsorral ünnepelték meg a sikereket hozó éveket: a székesfehérvári Vörösmarty Színházban „Számadás” című műsorukkal léptek a közönség elé.

A gálaesten megelevenedtek az erdélyi székelyföld jellegzetes táncai, majd Küküllő mente virtuóz férfi táncaiból láthatott ízelítőt a Vörösmarty Színház közönsége, melyet csárdás és szökős követett. A folytatásban bonchidai magyar és román táncok, majd Göbölös Gábor „Rábaközi hangulatok” összeállítása következett. A másfél órás program során „Leányvásár” címmel az erdélyi Kalotaszegre kalauzolta az együttes a nézőket, majd az ünnepség fénypontját előbb a „Tánc nemek, emberek” című koreográfiája, majd zárásként a szatmári Tyukod falu táncaiból összeállított csokor jelentette „Csuhajla – András napi szokások és táncok a Dél-alföldön” címmel.

A néptáncsoport 1993-ban alakult Hahn-Kakas István, majd 1996-tól Angyal Ákos vezetésével. Táncosai az iskolai évnyitón, diplomaátadón, kulturális rendezvényeken való részvétel mellett nemzetközi fellépéssel is büszkélkedhetnek: rendszeres résztvevői a dél-olaszországi San Salvo város nyári fesztiváljának.Az elsősorban autentikus folklórral foglalkozó csoport fontos feladatának tartja a népi kultúra megismerését, magas szintű elsajátítását valamint továbbörökítését. Magyarországi és erdélyi tájegységek táncait tanulhatják meg a foglalkozásra járók. A csoport repertoárjában a néptánc mellett reneszánsz táncok is szerepelnek. Fellépésein és a táncházakban a Galiba zenekar szolgáltatja a zenét.

Az elmúlt években vendégszerepeltek Finnországban, Lengyelországban, Németországban, Olaszországban, Romániában és Ukrajnában. Számos alkalommal résztvevői Székesfehérvár rendezvényeinek, így az évente megrendezésre kerülő Királyi Napok Nemzetközi Néptánc Fesztiválnak is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik