Belföld

Puzsér a „koffeinista, nikotinista, alkoholista…” pszichopata képviselőkről

A kritikus a fogyasztás szabadságát talán még elemibb jognak tartja, mint a gondolkodás, a szólás vagy a gyülekezés szabadságát. „Az, hogy mit viszek be a saját szervezetembe, pont annyira magánügy, mint a hálószoba vagy a szavazófülke titka.”

Puzsér Róbert abszurd pofátlanságnak nevezi, hogy „a Parlamentben ülő koffeinista, nikotinista, alkoholista, mammonimádó, uralommániás pszichopaták ahelyett, hogy szembenéznének a saját hatalom- és drogfüggőségükkel, olyanokat basztatnak, meg neveznek drogosnak, akiknek az adóforintjaiból élnek meg drogoznak. Olyanokat kiáltanak ki bűnözőknek, akik soha egy fillért nem loptak a közpénzből, akik dolgoznak rájuk és eltartják őket, míg ők “hálából” a rendőrséget küldik rájuk, amikor éppen élni merészelnek a legtermészetesebb jogukkal”.

A kritikus szerint Magyarország a homo kádárikuszoké. „Még az úgynevezett drogfogyasztók is a kádári alkut működtetik: nem fújják a rendőr arcába a füstöt, az meg elfordítja a fejét. Valójában emberi százezrek szokták meg, hogy suttyomban létezzenek és titokban fogyasszanak. Így van ez. Ha szalámit lopsz, közröhej és megvetés tárgya vagy, ellopod a szalámigyárat, s máris tiszteletreméltó leszel, lenyúlod a húsipart, és rajongás meg ünneplés övez.”

Puzsér szerint a szabad füvezés jogáért ugyanúgy meg kell küzdenie a civilizált embernek, mint a szabad költözködésért, a szabad véleménynyilvánításért vagy a szabad szombatért. (Részletek a Nevem Senki című hetilapban.)

Korábban a 4k! indított harcot a marihuána legalizálásáért, „mivel a mostani helyzet rossz az államnak, rossz a fogyasztónak és rossz a társadalomnak”. A parlamenten kívüli párt szerint az amerikai legalizáció első napjai után világosan látható, hogy a lépés sikeres volt. A marihuána engedélyezésének nagyobb a társadalmi haszna, mint a tiltásának. A 4K! szerint a „fű legalizácója abban az országban, amely a drogellenes háború zászlóvivője volt, megmutatta, hogy a király meztelen. A füvet szívó hétköznapi emberek üldözése értelmetlen és álszent.

A közhiedelemmel ellentétben egyébként a marihuána is okozhat függőséget, miközben valóban több gyógyhatású anyagot tartalmaz. A marihuána hatóanyaga a D9-tetrahidrokannabinol, közismertebb nevén a thc. Alapvetően rövid távú a hatása, változik a tér és az idő érzékelése, eufórikus érzelmeket vált ki. Vannak negatív hatásai is: a személyiség ijesztő elvesztésének érzése, pánik, szorongás, rettegés. Az alkalmi használóknak időlegesen, a rendszeres használóknak tartósan is sérül a memóriájuk. Az egyik legismertebb addiktológus, dr. Zacher Gábor éppen ezért ellenzi a könnyű drogok hazai legalizálását. Számos pszi­chiátriai és testi betegség, például krónikus tüdőbetegségek kapcsolódhatnak a marihuánához. Nem kell majmolnunk Amerikát, a lehetséges adóbevételek helyett az egészségkárosító hatást kell figyelembe venni – mondta a minap a szakember a Borsnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik