Belföld

Kerényi Orbánról, a kódolt botrányról és új jelöltjeiről

Nem igaz, hogy Orbán Viktor leszúrta a Magyar Krónika csütörtöki lapindítóján – mondta a miniszterelnöki megbízott az ATV reggeli műsorában.

A Kossuth-díjas rendező számított a botrányra, de szerinte ez a munkája is sikeres lesz, csakúgy, mint az első, az Alaptörvény népszerűsítése és a második, amely a Szobrok, közterek és nemzeti könyvtár címet viselte. Kerényi azt mondta, hogy a 128 oldalas Magyar Krónika 0. száma „egy spirituális időpontban”, Pünkösdkor jelenik meg. A csütörtöki lapindítón kapott hasznos tanácsok miatt lefújta a május 1-jei indulást.

A meghívott 100 vendég közül csak 10-en mondtak nemet, 85-en pozitív visszajelzést küldtek, ami szerinte „óriási győzelem”. Azt mondta, fél éve „udvarol” Vízi E. Szilveszternek, hogy legyen a szerkesztőbizottság tagja, de az MTA volt elnöke sok munkája miatt ezt elhárította. Ugyanakkor szerkesztői minőségében Vízi E. Szilveszter is rendelkezésre áll majd.

A Magyar Krónika monotematikus lap lesz – tette hozzá. Ez azt jelenti, hogy a címlapon csak egy dologról lesz szó, a 0. számban például a Várkert Bazárról. A lapban 40 oldal fog ezzel a témával foglalkozni, a 40 ezer éves ősembertől kezdve az is benne lesz, hogy „Erzsébet királynő milyen lépcsőn jött fel és milyen hajón utazott”.

„Meg kell csinálnom egy igent mondó lapot”- jelentette ki a Kossuth-díjas rendező, aki szerint a Magyar Krónikát először egy egységesebb közegben kell elindítani, de utána meg fog keresni nemcsak jobboldali érzelmű embereket is. „Be fogom csábítani Szinetár Miklós rendezőt és Spiró Györgyöt is” – mondta, majd hozzátette: „Fel fogom hívni Fiala Jánost is a műsorában.”

Előzőleg a sajtó Kondor Katalinra, a Magyar Rádió egykori elnökére hivatkozva arról számolt be, hogy Orbán Viktornak sem tetszett az időzítés és a kormányfő azt is világossá tette, a lapban biztosan nem lesz közpénz. Kerényi szerint csak Kondor látta így a dolgokat, és „szíve joga, hogy így interpretálja” a történteket.

Mint előzőleg beszámoltunk róla, óriási médiaérdeklődés mellett zajlott le a Magyar Krónika első szerkesztőségi értekezlete, ahova Orbán Viktor miniszterelnök információink szerint a hátsó ajtón érkezett.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik