Belföld

Bajnait csak Orbán leváltása hajtja

bajnai gordon (bajnai, )
bajnai gordon (bajnai, )

Az Együtt-PM vezetője szerint most nem az a legfontosabb, hogy ő miniszterelnök legyen. A párt "nyugit", kétkulcsos adót, munkahelyeket ígér.

Bajnai Gordon szerint nem az a fontos, hogy ő miniszterelnök legyen, hanem az, hogy ne Orbán Viktor legyen még négy évig. Így magyarázta a politikus az Együtt-PM szövetség pénteki programbemutatóján, hogy pártja elfogadta, az MSZP nevezze meg a baloldali ellenzék közös kormányfőjelöltjét.

Orbán már hűtötte a pezsgőt

A pártszövetség vezetője azt mondta: készek voltak lemondani saját ambícióikról, hogy ne kelljen lemondaniuk a közös célokról.

Hozzátette, a kormányváltás érdekében fogadta el az MSZP feltételét: közös lista akkor lehet, ha a szocialisták nevezik meg a miniszterelnök-jelöltet. Bajnai Gordon ezt azzal magyarázta, személyes áldozat árán is ideje volt véget vetni az ellenzéki kakaskodásnak, mert “Orbán Viktor már kezdte behűteni a pezsgőt”.

A volt miniszterelnök szerint a kormányváltáshoz közös lista szükséges az MSZP, az Együtt-PM és a DK részvételével, “konkrét célokra szóló szövetség azok között is, akik tegnap még kemény vitában voltak egymással”.

MIndenki az összefogásról beszélt

Beszélt arról, hogy 2012. október 23-án, amikor visszatért a politikába, teljes összefogást szorgalmazott az ellenzéki oldalon, mert az új választási rendszerben ez elkerülhetetlen. “Az elmúlt egy évben végül már mindenki az összefogásról beszélt. Csak sajnos kevesen csinálták. Mi a kevesek közé tartozunk” – mondta.

Hozzátette, önállóan is sok mindent elértek, de nem eleget. “Az ellenzék egy év után visszaért oda, ahol 2012 őszén volt” – folytatta, ezzel indokolva a közös ellenzéki listára vonatkozó hét eleji javaslatát.

Fotók: MTI/Beliczay László

Bajnai Gordon azt mondta: a választásig hátralévő 85 nap elég, hogy visszaszerezzék a győzelembe vetett hitet, de kevés, hogy újrakezdjék a belvitákat. “Jobb egy kiegyezés ma, mint holnap egy újabb Orbán-kétharmad” – hangsúlyozta, azzal együtt, hogy ő meghozta a legnagyobb áldozatot, amikor lemondott miniszterelnöki ambíciójáról.

Az Együtt-PM tiszteletet érdemel azért, amit a kormányváltásért tesz: listás helyekről mond le és egyéni helyeket ad át a Demokratikus Koalíció bevonása érdekében – fűzte hozzá.

“A Fidesz prédája az ország”

Bajnai Gordon Magyarország legrégebbi politikusának nevezte Orbán Viktort, aki 25 éve alakítja a magyar politikát.
Szerinte a Fidesz az elmúlt négy évben vadászterületnek tekintette az országot, prédának a közös javakat, gyakran a magántulajdont is. “Vadásztak mindenre: magánnyugdíj-pénztárra, trafikra, tankönyvpiacra és kereskedelmi tévére és rádióra” – fogalmazott.

Azt mondta, Magyarország ma rosszabbul él, mint négy éve, és jobban fél, mint 25 éve bármikor. Ezért – folytatta – a parlamenti választás az Orbán-kormányról szóló népszavazás lesz.

Ahol “végre nyugi van”

Arra, hogy mi lesz a választási győzelem után, választ ad az Együtt-PM 150 oldalas programja – mondta, kiemelve, nekik van a legtöbb tapasztalatuk a jó kormányzásban. Szerinte az Együtt-PM a biztosíték arra is, hogy a választók nem a 2010 előtti világot kapják vissza.

Az Együtt-PM megbízható, de megalkuvást nem ismerő része lesz a kormányváltó szövetségnek. “A pártérdekből és a személyes ambícióinkból készek vagyunk engedni, ha kell, de az elveinkből sosem” – hangoztatta.

Programjukról elmondta, olyan Magyarországot ajánlanak az embereknek, ahol “végre nyugi van”. “Új kiegyezést hirdetünk, a rezsim vezetőinek és kegyenceinek politikai felelősségre vonása után” – jelentette ki, azt ígérve, a nemzeti érdek szempontjából legfontosabb ügyekben megtalálják a közös nevezőket.

Munkahelyek, kétkulcsos adó, oktatás

A te jövőd – Haza és haladás, szolidaritás és Európa című programból Bajnai Gordon kiemelte, hogy négy év alatt 220 ezer új munkahelyet hoznak létre, hogy a közoktatásban az állam helyett ismét a szülők, a tanárok és a helyi közösségek dönthetnek az őket érintő ügyekben, illetve hogy a mainál igazságosabb, kétkulcsos adórendszert vezetnek be.

A felsőoktatásról közölte, az első BA-diploma megszerzését – vagyis az első három évet a felsőoktatásban – mindenkinek ingyenessé tennék, aki szorgalmasan teljesít, a mesterképzésben viszont elfogadhatónak tartják az ésszerű mértékű tandíjat, ha ösztöndíjrendszerrel párosul.

Terveik között említette, megteremtik a lehetőségét, hogy hazajöjjenek az utóbbi években kivándorló “gazdasági menekültek”. A fiatal munkanélkülieknek garantált képzést vagy munkát ajánlanak, a fiatal vállalkozóknak pedig tőkét és hitelt.

Céljuk a középosztály megerősítése, a törekvő polgárok támogatása, de az is, hogy állam segítse a rászorulókat, mert mindenkinek jár egy esély. Ám – folytatta – annak, akin a közösség segít, kötelessége felelősen bánni az eséllyel. Ezért a semmilyen támogatásban nem részesülő rászorulóknak feltételekhez kötött támogatást adnának.

85 centi

“Kezdhetitek vágni a centit. 85 nap és Orbánország helyett újra egy normális Magyarországot építhetünk. (…) Újra van remény, mert van összefogás. Adjátok tovább mindenkinek: egy lista mindenkiért, együtt Magyarországért. Egyenként elbuknánk, de együtt győzni fogunk” – zárta beszédét Bajnai Gordon, aki ezután a program négy fő témájában kérdésekre is válaszolt.

Az Együtt-PM programbemutató rendezvényét az egyik budapesti rendezvényteremben tartották, azon a pártszövetség politikusai, jelöltjei, aktivistái és szimpatizánsai vettek részt. A választási program egésze nem jelenik meg nyomtatásban, ezen weboldalon érthető el, ahol az érdeklődők életkorukat, nemüket, lakóhelyüket, foglalkozásukat, családi állapotukat és érdeklődési körüket megadva az őket leginkább érintő vállalásokat külön is megnézhetik.

Olvasói sztorik