Belföld

Új egyenruhát kapnak a közterület-felügyelők

közterület-felügyelők (közterület-felügyelők, )
közterület-felügyelők (közterület-felügyelők, )

Új térfigyelő központot alakítanak ki és növelik a kamerák, valamint a felügyelők számát is.

Új egyenruhával, jelvénnyel járőröznek a közterület-felügyelők. Székesfehérváron jelenleg 16 fő lát el szolgálatot, akiknek egyre növekvő feladatairól sajtótájékoztatón is beszámoltak.

Fotó: ÖKK

A közterületek rendjére és tisztaságára vonatkozó jogszabályi előírások betartásának ellenőrzését folyamatosan, napi feladatként végzik a közterület-felügyelők. „Intézkedéseink közé tartozik a behajtási, megállási és várakozási tilalmak ellenőrzése. Több mint 1500 esetben szabtunk ki közlekedési szabálysértés miatt helyszíni bírságot, hatékonyságunkat mutatja, hogy a Belvárosba engedély nélkül behajtók száma az ötödére csökkent. A kiemelt és a gyalogos zónába történő engedély nélküli behajtás jelenlegi bírságösszege 30 ezer forint közigazgatási eljárás keretében. 263 esetben parkrongálás, 21 esetben üzemképtelen gépjármű közterületen történő tárolása miatt kezdeményeztünk eljárást az Igazgatási Irodán keresztül. Visszaszorítottuk az engedély nélküli közterület-használatot, az utóbbi időben sokkal kevesebb ilyen típusú szabálytalanságot találunk. A kutyatartók egyre nagyobb számban veszik igénybe a kutya-toaletteket, az elmúlt években alig találkozunk köztisztasági szabálysértéssel ilyen ügyben” – mondta el Nagypál Róbert.

Igazoltathatnak, előállíthatnak

A Polgármesteri Hivatalon belül működő Közterület-felügyelet vezetője emellett a rendezvényeken és a rendkívüli helyzetekben való közreműködésükről, valamint kollégái mindennapjairól is szólt. „A közterület-felügyelőket sokszor összekeverik a parkoló őrökkel, vagy a rendőrökkel. A felügyelők jelvénnyel, egyenruhában hivatalos személyként dolgoznak a közterületen, így igazoltathatnak, előállíthatnak, feltartóztathatnak, visszatarthatnak a rendőr megérkezéséig, a szabálysértés, vagy bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személy ruházatát, csomagját és járművét átvizsgálhatják, emellett testi kényszert, vagy kényszerítő eszközként könnygázt alkalmazhatnak. Ők intézkednek a közlekedési szabálysértések kisebb fokú megszegése miatt, valamint a közterületen tanúsított egyes egyéb szabályszegések esetében is eljárnak. Emellett közreműködnek a szórakozóhelyek éjszakai nyitva tartásának ellenőrzése és zajméréseket során is.”

Aktívabb jelenlét

Székesfehérvár jegyzője elmondta, hogy immár önkormányzati rendőrség létrehozását is lehetővé teszi a törvény, amelyet a meglévő közterület-felügyelet alapjain hozhat létre a jövőben az önkormányzat. „A biztonságérzet növelése érdekében aktívabb közterületi jelenlétet szeretnénk. Ennek érdekében Cser-Palkovics András felkérésére egy intenzív közbiztonsági programot dolgoztunk ki 2014-re. Ennek költsége 65 millió forint, amelynek egyik felét a térfigyelő kameraközpont fejlesztésére és az éjjel-nappali figyelést végző személyi állomány bővítésére, másik felét pedig a térfigyelő kamerák számának emelésére fordítanánk. Én a Belváros és környéke biztonsága mellett a térfigyelő kamerarendszer bővítésében, illetve a közterület-felügyelők kertvárosi övezetekben való fokozottabb jelenlétében látom a közbiztonsági helyzet javításának lehetőségét” – fogalmazott Bóka Viktor.

Fotó: ÖKK

Figyelőszolgálat

„A térfigyelő kameraközpont a Honvéd utcából beköltözik a Polgármesteri Hivatal épületébe, így egy helyen, a leghatékonyabban és korszerű körülmények között fog működni az iroda. Jelenleg 32 kamera képét nézzük. A tavaly decemberi közgyűlés újabb 10 kamera kihelyezéséről döntött és folytatódik a bővítés idén is a rendőrség és a lakossági, képviselői igények alapján. A kamerák működése nagyban elősegíti a rendőrség munkáját is, hiszen napi rendszerességgel nézik meg és közel 50 esetben le is foglalták a felvételeket. Ez alapján sikerült elfogni többek között a Városház téri Lovasszobor rongálóját is” – tette hozzá.

Kiemelte, hogy most zárult le egy rendőrségi nyomozás, amelynek során a Közterület-felügyelet által alkalmazott szabályokat és a jogalkalmazást is megvizsgálták. Az eljárás során a rendőrség számos tanúkihallgatást folytatott le, továbbá 70 konkrét ügyet átvizsgált. „A Közterület-felügyelet hatóság és így munkája során rendkívül fontos a jogszerűség. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a másfél éves nyomozást novemberben bűncselekmény hiányában lezárta, azaz semmilyen szabálytalanságot, jogellenességet nem tapasztalt a nyomozóhatóság. Fel vagyunk arra készülve, hogy a korábbihoz hasonló, névtelen feljelentések a jövőben is előfordulhatnak, de állunk minden vizsgálat elé, mert jogszerűen működünk” – hangsúlyozta a jegyző.

A Közterület-felügyelet együtt dolgozik a rendőrséggel, éppen egy együttműködési megállapodás előkészítése folyik.

Fotó: ÖKK

Ajánlott videó

Olvasói sztorik