Belföld

Megállapodást kötött a kormány és Leier

24.hu
24.hu

2014. 01. 09. 14:26

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött csütörtökön a kormány a győri székhelyű Leier Hungária Kft.-vel. Az eseményen a magyar-osztrák gazdasági együttműködés fontosságát hangsúlyozta a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára.

Szijjártó Péter szerint a magyar kormány és az osztrák tulajdonú társaság a válság idején sok ponton egyező stratégiát választott, amikor a nehézségek dacára, a világgazdaság és a világpolitika gyors és alapvető változásai idején nem az “összehúzódzkodás”, hanem a fejlesztés és a bővítés útjára léptek. A válságra ugyanis úgy tekintettek, mint egy olyan lehetőségre, amelyből – a szükséges változtatások végrehajtása után – erősebben kerülhetnek ki, mint amilyen állapotban belejutottak – mondta.

2010-ben a kormány azt a célt tűzte ki, hogy Magyarország legyen Európa termelési központja. A bátor stratégia bevált, az ország ma erősebb, mint a válság előtt volt, Magyarország ma jobban teljesít – fogalmazott.

Az államtitkár a magyar-osztrák gazdasági együttműködést kulcsfontosságúnak nevezte a magyar nemzetgazdaság sikere szempontjából.

A Leier a 37. vállalkozás, de az első osztrák tulajdonú társaság, amellyel stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormány – mondta, hozzátéve: a megállapodások aláírása óta a másik 36 cég 650 milliárd forint új beruházást hozott Magyarországra, 5500 új munkahelyet teremtve ezzel.

Kiemelte, hogy a magyarországi kis- és középvállalkozások sikere döntő részben függ attól, képesek-e kapcsolódni nagy nemzetközi beszállítói rendszerekbe, márpedig az országban eddig mintegy 30 milliárd forintot befektető Leier-csoport beszerzéseinek 97 százaléka itteni cégektől származik, a társaság pedig az idén is bővíti magyarországi kapacitásait.

Komlós Andor, a Leier Hungária ügyvezetője szerint a megállapodással a kormány azt a három évtizedes, folyamatos építkezést ismeri el, amellyel a cégcsoport, a nyereséget évről-évre visszaforgatva, ezer embert foglalkoztató, komoly hazai beszállítói hálózatot kiépítő, kilenc gyárat üzemeltető gazdasági szereplővé vált.

Fekete Dávid, Győr alpolgármestere kiemelte: Győr a főváros után az ország második legerősebb gazdasági térsége, amihez arra is szükség volt, hogy vonzóvá tegyék a beruházások számára. Ennek példájaként említette az itt kialakított járműipari életpálya-modellt, valamint azt, hogy január elsejétől 2-ről 1,8 százalékra csökkent a városban az iparűzési adó.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.