Belföld

Múltból üzen a vásárhelyi puszta

Eddig még nem látott fotókra bukkantunk. Stekovics János fotóművész a 80-es, 90-es évek képeit tette közzé Vásárhelyről, Székkutasról, Sóshalomról.

Stekovics János akkor még szegediként, az MTI munkatársaként kezdte fotózni a magyar pusztát is, amibe aztán bevallása szerint őszintén beleszeretett. Nem hitt a rendszerváltásban ezért 1989-ben az NSZK-ba szökött, ott alapította meg ’92-ben kiadóját, mely azóta több mint 500 könyvet adott ki, zömében saját illusztrációval.

Üzen a múlt

Jánosra az interneten bukkantunk. A fotóművész, újságíró azóta sem feledte el a vásárhelyi pusztát, az akkor készített kordokumentumokat most közzé tette. A csodálatos felvételeken visszaköszönnek a pusztai élet mindennapjai, rég elhalt arcok és tanyák. Bepillantást enged a legendás Paplukács fivérek, a Luk-luk-ok, a Baranyi és a Molnár tanyák életébe.

Újra megelevenedik a Sóshalmi olvasókör avatása, saját kiállítása a Tornyaiban, a pusztai parasztság mindennapi hol munkás, hol vidám percei, de pár kép erejéig még a vásárhelyi piacon is sétálhatunk. Stekovics János Németországban könyvet is megjelentetett fotóiból, Az agglegény (Die Junggesellen) címmel.

Fehér-tó parti, és kutaspusztai tanyák, disznóölés, fejés, szénarakodás, korabeli állattartás nyújt órányi néznivalót Stekovics János albumaiban.

Még több fotó:

Fekete-fehér fotók a 80-as évekből

A magyar puszta

Stekovics János kiadójának oldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik