Belföld

Házi őrizetet kértek a hétmilliárdos áfacsalók

Egy évvel a hétmilliárd forintos áfacsalással gyanúsított győri fémkereskedők elfogása után, 14-ből még öten vannak előzetes letartóztatásban.

A megyei törvényszék szóvivő bírája, Máté Kinga elmondta: kedden, egész napos tárgyalást követően mind az öt esetben fenntartotta az intézkedést a bíróság. Ennek oka a szökés, elrejtőzés veszélye és a még most is folyó nyomozás esetleges hátráltatása mellett kettejük esetében az volt, hogy őket időközben újabb bűncselekményekkel gyanúsították meg.

Hozzátette: a döntés ellen valamennyi gyanúsított fellebbezett, nyomkövetős házi őrizetbe helyezést kérve.

A tavaly január 7-i sajtóhírek több tucat ember “elviteléről” szóltak, a bíróság két nappal később 14 embert helyezett előzetes letartóztatásba a 19 magyar állampolgárságú gyanúsított közül. Mint arról tavay már beszámoltunk, a győri család tagjaira épülő bűnszervezet azt játszotta ki, hogy fémhulladékot szállítottak Magyarországról szlovák és cseh végfelhasználóknak.

fotó: MTI

Összesen hétmilliárd forintot loptak három államtól

Mivel Magyarországon már bevezették a fordított adózást, a csoport olyan tagállamot keresett a csaláshoz, ahol az unióban általános szabályok érvényesek, így az eladásból bruttó árbevétel keletkezett. A láncba beiktatott stróman cégek azonban nem fizették be ez után az általános forgalmi adót, így a bevétel teljes egészében az irányítóknál landolt.

Mivel Magyarországon már bevezették a fordított adózást, a csoport olyan tagállamot keresett a csaláshoz, ahol az unióban általános szabályok érvényesek, így az eladásból bruttó árbevétel keletkezett. A láncba beiktatott stróman cégek azonban nem fizették be ezután az általános forgalmi adót, így a bevétel teljes egészében az irányítóknál landolt.

A csoport a szlovák államkasszát 6,2 milliárd, a cseh költségvetést 920 millió forintnyi összeggel károsította meg.

Ferrari, Bentely és Mercedes is állt a garázsban

Az előzetes letartóztatásba került klántagoknak nyilván nem voltak kenyérgondjaik. Tavaly annak is utánanéztük, hogy milyen járműveket talált a garázsban az adóhatóság. Nézze meg fotókon a fémkereskedők szerény ingóságait!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik