Belföld

Harmincmilliárdot kap a megye

Az önkormányzatok fennmaradó adósságait is átvállalja az állam.

Februárig további 278, ötezernél nagyobb lélekszámú település adósságát vállalja át a kormány. Erről Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter beszélt Szentesen, megyebeli polgármesterek társaságában tartott sajtótájékoztatóján. Az állam összesen közel 430 milliárd forintot fizet ki az önkormányzatok tehermentesítésére.

Az adósságrendezésnek köszönhetően több pénz marad a településeknél, amelyből helyi feladatokat hajthatnak végre, illetve gazdaságfejlesztési programokat indíthatnak a munkahelyteremtés érdekében – idézte fel a politikus szavait az MTI.

Varga Mihály hangsúlyozta, a konszolidációnak akkor van értelme, ha az adósság nem fog újratermelődni. Ennek érdekében szigorodtak az önkormányzatok gazdálkodására vonatkozó szabályok. Példaként kiemelte, ma már a települések hitelfelvételét jóvá kell hagynia a kincstárnak.

A 430 milliárdból 30 milliárd forintot kapnak majd a Csongrád megyei városok – erről már Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője beszélt, hozzátéve a tavalyi 79 milliárdos konszolidációval együtt így több mint 100 milliárd forint tartozást vesz át a kormány a megyei településektől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik