Belföld

Most nyírja ki magát az LMP

vago-gabor(960x640)(1).jpg (vágó gábor, )
vago-gabor(960x640)(1).jpg (vágó gábor, )

Vágó és Schiffer is elbújt. Öntököndöfés!

„Öntököndöfött”. Ezt a kifejezést még 2012 szeptemberében használta az LMP-s Vágó Gábor, s a készülő a Matolcsy-féle költségvetést minősítette ekképpen. Mára virradóra saját magán és pártján mutatta be, milyen is öntököndöföttnek lenni.

A politikus reggeli, a vs.hu-nak adott interjújában jelentette be, hogy nem indul a tavaszi választáson, mi több, kilép az LMP-ből.

Szuszakolás

Vágóval valójában az LMP „születési rendellenessége” végzett. A mi korábbi interjúinkban is esett róla szó elég, hogy két szervezet lakozik a Lehet Más a Politikában: a 2010-ben tizenöt fős, aztán LMP-re és PM-re szakadt frakció, valamint a „borzalmas tagság” és az általa delegált tagokból összerakott választmány. Vágó nem az első országgyűlési képviselő, akit a választmány takarít el útból, korábban Kukorelly Endre is erre a sorsra jutott – vele itt olvashatnak beszélgetést a sírós frakcióról, itt meg Orbán Csöpiről.

Az LMP vezetője, Schiffer András a hétvégén nagyon marasztalta Vágót, és úgy tűnt, elérte nála, hogy a kampányban még segítse a pártot a bajszos ember. Ennek érdekében megegyeztek arról, hogy bár a kiskunhalasi alapszervezet torpedózta Vágó képviselőjelöltté válását, egy leendő alapszabály módosítás révén csak beszuszakolják őt valahogy az országos listára. Ám a választmány még ennek az ideának is keresztbe tett. Értsd: Schiffer is kevés a tizenhárom fős grémium kordában tartására.

Valagos

Vágó erre valagosat nyilatkozott dühében: „Ugyanaz a rövid távú önzés vezérli az LMP választmányának egyes tagjait, mint ami a teljes politikai osztályra is jellemző. Az Országgyűlés nevű székfoglaló játékban ma az egész politikai kaszt azzal van elfoglalva, hogy jó helyre rakja a valagát, és nem azzal, hogy az adófizetők érdekeit érvényesítse.”

Meg ilyet is mondott: „A párt 2010-es parlamentbe jutását követően befordult, többet foglalkozott saját belső bajaival, mint az ország dolgával. A PM-esekkel folytatott harcban megedződött emberekben máig munkál a kiszorítós logika.”

Meg lepitizte övéit: „Újra kell építeni az LMP-t ahhoz, hogy valóban más legyen a politika. Máskülönben a következő négy év is eljárásjogi kérdésekbe bújtatott pitiáner küzdelmekkel fog eltelni.”

És jól lehazugozta őket (is). Így: „Nekem ebből egyszer s mindenkorra elegem lett, mert a kisstílű hatalmi harcok előhozzák a rossz embert a politikusból: először csak manipulálsz, aztán hazudozol is, majd azok ellen fordulsz, akikkel korábban együtt küzdöttél.”

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Mandátumát Vágó erre a pár hónapra megtartja, aztán pedig „szeretnék továbbra is a hazámért dolgozni, de csatateret váltok”, és „pártpolitikán túli eszközökkel” kíván küzdeni.

Kérdeztük volna tőle, mit jelent ez a „csatateret váltok”. Megy ki az utcára, kis táblával a kezében? Vagy a Fideszt elhagyó kollégájával, Ángyánnal bútorozik össze? Milyen eszközöket lát a pártpolitikán túl? Őt is hazuggá tette a rendszer? Leginkább pedig arra lennénk kíváncsiak, egyért-e azzal, hogy botrányos távozása lehet az öntököndöfés a parlamenti küszöböt amúgy is alulról nézegető (volt) pártja számára.

Takatikai lemerülés

De sajnos Vágó Gábor mobiljában lenullázódott az akku. „Taktikai lemerülés” – kommentálta a helyzetet egy közeli eszmetársa.

Kerestük Schiffer Andrást is. Tőle főleg arról érdeklődtünk volna, hasonlít-e még ez a párt a 2010-esre? És: baj-e, ha nem hasonlít. De Schiffer sem elérhető. Állítólag kiborult a Baranya megyei lehetmásosokon, ezért nem veszi fel a telefonját. Kizárólag a MTI-vel hajlandó kommunikálni, azzal is csak majd valamikor délután.

Kivárjuk. Addig nézzük meg ismét, pár hete hogyan vegázott nekünk Vágó. A végén megeszi a zöldet, amit főztek.

Frissítünk – 14.00

Kijött az MTI-s Schiffer-szöveg. Az LMP frakcióvezetője közölte, legutóbb hétfőn délben beszélt politikustársával, de akkor még „nem látta jelét annak, hogy a képviselő erre készül… Annak viszont láttam nyomát, ami gyakorlatilag az interjújából is visszaköszön, hogy az utóbbi hónapokat maximálisan kiégve csinálta végig”.

Schiffer a kiégést „emberileg megérti”, ugyanúgy sajnálja, miként azt is, hogy Vágó Gábor erre a döntésre jutott. Schiffer a kiégésnek tudja be, hogy Vágó az utóbbi időben “gyakran megfontolatlan és felelőtlen húzásokat” tett, és a párt hétvégi kongresszusáig nem töltötte fel az erre szolgáló felületre az egyéni választókerületben való indulásához szükséges adatokat.

Az LMP frakcióvezetője szerint Vágó “alapvetően nem egy belső harcnak lett az áldozata”, hanem “folyamatos dilemmában volt” az ügyben, hogy pártpolitikus akar-e maradni.

És megint frissítünk – 16.10

Vágó is megmutatta magát a Facebookon “Ez van srácok..” című posztjában írja az alábbiakat.

“Fáj a szívem, mert nagy szerelmem volt nekem az LMP. Pont a fúrás-faragás, és a politikai kaszt általánosan jellemző önzése miatt már hónapok óta érlelődött bennem, hogy nem indulok képviselőként. Az utolsó utáni pillanatban kiálltam a közösség elé, hogy úgy kell nekem ez, mint üveges tótnak a hanyatt esés, de betolom az LMP-t. Aztán végül velem toltak ki olyanok, akiket nem is ismerhettek. Az engem támogató Schifferéken kívül ,sajnos sokan nem is értették, hogy mi ennek a politikai tétje, és ez a legelszomorítóbb.

Most arra koncentrálok, hogy a következő három hónapban végére járjunk az adócsalás botránynak. Utána meg rövid pórázra kell fogni a pofátlan politikusokat, mert nagyon elkanászodtak.”

Olvasói sztorik