Belföld

Kisebb és olcsóbb is lesz a parlament

retvari-bence(960x640)(2).jpg (rétvári bence)
retvari-bence(960x640)(2).jpg (rétvári bence)

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint arányosabb, olcsóbb és átláthatóbb rendszer jön létre az országgyűlési képviselők számának felére csökkentésével és az összeférhetetlenségi szabályok változásával - erről Rétvári Bence keddi budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.

Az államtitkár úgy értékelte: a változtatásoknak köszönhetően magasabb színvonalú munka várható és a kevesebb képviselő, a kisebb összegű költségtérítés az állampolgárok számára is kisebb költségeket jelent majd.

Rétvári Bence felidézte: az alaptörvény rögzíti, hogy az új magyar parlament képviselőinek a száma nem lehet több 200-nál. Az idei választáson így 199 képviselőt juttathatnak be a parlamentbe a szavazópolgárok. Az előkészítő munkálatok megkezdődtek, az alsóházi termet már lezárták, zajlanak az átalakítások és a parlament január végén-február elején a felsőházi teremben kezdi meg a munkát.

Rossz volt az arány

Hozzátette: az uniós átlagot nézve a jelenlegi létszám nagyobb, mint az uniós tagállamok jelentős részénél a lakosság arányához viszonyítva. Rétvári Bence szerint bár nagy konszenzus övezte a kisebb parlament létrehozását, a döntés végül mégsem született meg: a szocialisták és a liberálisok részéről “népszerű ígéret volt” csak, de nem gondolták komolyan, sőt az MSZP-SZDSZ-kormány idején vált lehetővé, hogy polgármesterek, önkormányzati tisztviselők is lehessenek országgyűlési képviselők.

Forrás: MTI/Soós Lajos

Az államtitkár azt mondta: a jelenlegi kabinet magán kezdte a spórolást, és már az önkormányzati választásokon is kisebb létszámú képviselőtestületeket választottak, a képviselők száma 28 ezerről 19 ezerre csökkent.

Megszűnik a dupla fizetés

Rétvári Bence emlékeztetett: nagymértékben szigorították a szabályokat, nem lehet képviselő az, aki polgármesteri tisztséget, önkormányzati tisztséget tölt be.

A politikai álláshalmozás, azaz, hogy valaki országgyűlési, önkormányzati képviselőként és polgármesterként is vett fel fizetést, megszűnik – rögzítette. Rámutatott, hogy így jobban tudnak majd koncentrálni a következő Országgyűlés képviselői a parlamenti munkára, professzionális képviselők lesznek, s a különböző ágazati, területi érdekek, egyes szakmai csoportok részérdekei kevésbé fogják befolyásolni a parlamenti döntéshozatalt. Ezáltal a képviselői fizetések mintegy fele spórolható meg, és a költségtérítés rendszerét is átalakították, itt is kisebb lesz a költés – mondta.

 

Több pénz kampányra

Az államtitkár kiemelte az idei év változásai közül, hogy sem megyei kormánymegbízottak, sem járási kormányhivatalok vezetői nem lehetnek országgyűlési képviselők.

A pártok finanszírozásánál fontos módosulásnak nevezte, hogy kampányévben megemelkedett a költési plafon, jelöltenként egymillióról ötmillió forintra, az állam támogatást ad azoknak, akik a kellő mértékű támogatást megszerezték, és akik a 2 százalékot elérik, azoknak nem is kell ezt visszafizetni. Elszámolnia viszont mindenkinek kötelező lesz – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik