Belföld

Ki lesz Orbán kihívója? – Most folyik a harc

Közös baloldali ellenzéki listáról és közös miniszterelnök jelöltről tárgyal az MSZP és az Együtt PM. Ami lehetséges: együttműködés a DK-val, Fodor liberálisaival, Schmuck szocdemjeivel, esetleg még az LMP-vel is. Vagyis mindenkivel. De ki lesz Orbán kihívója? Mesterházy Attila, mint a legnagyobb erő vezetője, vagy valaki, akinek a nevét még nem ismerjük. Bajnai Gordon aligha. És akkor ott van még Gyurcsány, akit sokan bevennének, sokan inkább kívül látnának.

Alig három hónappal a választások előtt a hétfőn bedobott tárgyalásokat megkezdte az Együtt-PM az MSZP-vel. Több forgatókönyvről is egyeztetnek, és több nyitott kérdés van.

Úgy tudjuk, az MSZP több egyéni képviselői helyet már nem akar feladni. A 106-ból 75 körzethez ragaszkodna, vagyis az Együtt-PM-nek átadott 31 helyet lehet tovább osztani a DK felé. Ez azt jelenti, hogy az egyéni nem, csak a pártlista lehet közös, erre a Demokratikus Koalíció jelöltjei is felkerülhetnek, de a pártelnök Gyurcsány Ferenc az MSZP többsége szerint nem.

Ezeken túl meg kell állapodni a közös listavezető és miniszterelnök-jelölt személyében is. Bajnai Gordon hétfőn egyértelművé tette, hogy erről lemond, Mesterházy Attila a megállapodásért hajlandó engedményeket tenni, de valószínű hogy egy teljesen új név is fel fog merülni, amit a DK dobhat be.

A külföldön szabadságát töltő Gyurcsány Ferenc továbbra is kivár, a Facebookon azt üzente, hogy ha szükség lesz rá csapot-papot hátrahagy és hazajön.

Konkrétumokat nem árultak el, egyedül az várt egyértelművé, hogy a cél az, hogy egymással szemben induló jelölt ne legyen.

Ha valóban április 6-án lesznek a választások, akkor már február elején el kell kezdeni gyűjteni az ajánlásokat. Úgy tudjuk, a tárgyalások után sem enyhült a szocialistákban az a vágy, hogy a listát Mesterházy Attila vezesse és Gyurcsány Ferenc ne kerüljön föl rá.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik