Belföld

Egyszerűbb és rövidebb ügyintézés

kormanyablak(1)(960x640).jpg (kormányablak)
kormanyablak(1)(960x640).jpg (kormányablak)

Gyorsuló büntetőeljárások és újabb gyermekbarát intézkedések a kormányablakokban 2014. január elsejétől.

Életbe lép az a szabályozás is, amelynek köszönhetően nem dolgozhatnak gyermekek közelében azok, akik szexuális vagy más brutális bűncselekményt követtek el gyermekekkel szemben. Felgyorsulnak a büntetőeljárások a szakvélemények elkészítésére szabott határidők rövidítésével, valamint soron kívül értékelhető lesz a bírók és ügyészek tevékenysége. Az év első napjától egységessé vált a közszférában adható bankszámla-költségtérítés, és a katonák továbbfoglalkoztathatóak lesznek a közszolgálatban.

Több ügyet is el lehet majd intézni a kormányablakokban

Családi pótlék vagy TAJ-kártya igénylésekor a kormányablaknál elég lesz egy példányban benyújtani a kérelmeket, és az anyakönyvi kivonat már a legközelebbi anyakönyvvezetőnél is átvehető lesz, valamint lehetővé válik az állampolgári eljárással kapcsolatos beadványok benyújtása a kormányablakoknál is.

Az ellopott személyigazolványt és lakcímkártyát illetékmentesen, az eredeti kártyákkal megegyező érvényességgel és adatokkal kitöltve pótolják. A 2014-ben újonnan megnyíló kormányablakok munkatársai összesen már 241-féle ügyben állnak majd az állampolgárok rendelkezésére. Ebben az ügyintézőket egy folyamatosan bővülő tudástár fogja segíteni és létrejön egy, az állampolgárok tájékozódását segítő, online-tudásbázis.

Tovább bővül a kormány korrupcióellenes intézkedéseinek sora

A jogszabályok független kivizsgálási lehetőséget és teljes anonimitást biztosítanak mindenkinek, aki közérdekű bejelentést tesz. A bejelentőket garancia védi, minden rájuk nézve hátrányos és a közérdekű bejelentés miatt bekövetkezett intézkedés jogellenes és semmis. A magánszférában bevezetik a bizalmi ügyvéd státuszát, akikhez elsősorban a magánszféra bejelentői fordulhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik