Belföld

Szemeteszsákkal a fején találtak a holttestre

A középkorú nőre Pozsony mellett bukkantak rá holtan.

Az áldozat örülbelül 45 éves lehetett, nagyjából 175 cm magas volt, a személyazonosságát egyelőre nem sikerült megállapítani. A testet a ligetfalusi töltésnél találták meg Pozsony közelében.

Az orvosszakértő nem tudta sem megerősíteni, sem kizárni az idegenkezűséget, így a halál okáról még nem nyilatkozott. Pontos diagnózist csak a boncolás után tudnak felállítani. A rendőrség azonban már gyilkosság miatt nyomoz – írja a Paraméter hírportál.

Az egyik helyszínre érkező tévéstáb jelentése szerintt a nő jólöltözött volt. Fejére két műanyag zacskót húztak, a kezét pedig spárgával kötötték hátra a feltételezett elkövetők.

Hitler: “A macskának lent a helye!”

Ligetfalu, pontosabban Pozsonyligetfalu (szlovákul Petržalka, németül Engerau/Ungerau), ahol a holttestre rátaláltak, Pozsony központjáról délre található, a Duna túpartján – akik a várból rátekintenek, általában a rengeteg lakótelepet jegyzik meg belőle. A pozsonyi kerület egykor kis falu volt, már a középkorból megmaradtak róla feljegyzések, 1493-ban pedig a mai német Ungerau elnevezés is olvasható IV. László egy oklevelén.

1910-ben még nagy német többség figyelhető meg a lakosságban (2947 lakosából 1997 német, 495 magyar és 318 szlovák volt), Trianon után a nagy csehszlovák betelepítések hatására az összlakosság 1930-ra 14164-ra emelkedik, ebből 55% cseh/szlovák. 2011-ben 105 842 lakosából 97 654 szlovák, 3512 magyar, 1200 cseh, 155 német volt.

Érdekes történelmi epizód fűzödik Pozsony dunai hídfőjéhez, Hitler 1938 novemberében tett itt látogatást, s megmutatták neki a Duna másik partján látható Milan Rastislav Štefánik-emlékművet, amelynek oszlopán Csehszlovákia szimbóluma, az oroszlán is látható volt. Rövid magyarázat után Hitler csak annyit mondott: “A macskának lent a helye!”. Az emlékművet 7 hónappal később eltávolították. Ma újra eredeti formájában látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik