Belföld

Ki nézi a magyar focit?

Csongrádon és Vásárhelyen a legnépszerűbb a helyi futball klub.

Figyelemre méltó listát állított össze a bordányi sportegyesület Facebook-oldala. A Délmagyarország által rendszeresen közölt nézőszámok alapján kiszámolták a megyei labdarugó-mérkőzések nézettségei statisztikáit. A táblázatból kiderül, hol a legnépszerűbb a futball, illetve hol járnak a legkevesebben focimeccsre.

Kétszáz jegyet adnak el a legnépszerűbb csapatok

A Bordány SK adatai alapján kétségtelenül a megyei első osztály mérkőzései voltak a legnézettebbek a Csongrád megyei futballszurkolók körében a 2013-as év őszi szezonjában.

Az összeállítása szerint a Tiszapart SE mérkőzései vonzották a legtöbb nézőt. A csongrádi csapat találkozóira átlagosan 279-en váltottak jegyet. A CSTSE-t a Hódmezővásárhelyi FC követi 243-as átlag nézőszámmal. A vásárhelyi klub meccseire a statisztika szerint összesen 1700 jegy kelt el az őszi idényben. A harmadik helyen a Szentesi Kinizsi végzet 238 szurkolóval. A Kurca-parti csapatnál 1900 jegyet értékesítettek, bár eggyel több meccset játszottak otthon, mint az előbbi két csapat.

Érdektelen az NB III.

Az évad legnézettebb mérkőzése a Tisza Volán-UTC találkozó volt. Ezt a meccset 500 ember követte végig a helyszínen. A második leglátogatottabb összecsapást Bordányon játszották. Az Üllés elleni rangadóra 450-en voltak kíváncsiak.

A legtöbb szimpatizánssal bíró megye kettes csapat a Mindszent SE lett, ők a hetedik helyen végeztek. A legmagasabb osztályban szereplő megyei csapat, a NB III-as közép csoport nagy esélyese, a Szeged 2011 azonban csak a tizennegyedik helyen áll a bordányiak listáján. A legnézettebb hazai meccsükön is mindössze 250-en voltak.

Ami a statisztikából kimaradt

A bordányi sportkör számításait összevetettük a települések lélekszámával. Eszerint a 16 ezer lakosú Csongrádon százból legalább egy ember kint van a csapat meccsein. Vásárhelyen valamivel rosszabb az arány. A 46 ezer lakosú városban, az emberek alig több mint fél százalékát érdekli a városi klubfoci. A Tisza Volánnak pedig ennél is rosszabbak a mutatói. Körülbelül minden ezredik szegedi követi nyomon a kék-fehér-feketék derbijeit.

Ez az összehasonlítás értelem szerűen a kisebb települések népszerűbb klubjainak kedvez. Az említett Bordány meccsein például, minden huszadik falubeli kint volt, Mártélyon pedig – néhány fős vendégtáborral számolva – minden tízedik helybeli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik