Belföld

Csókakői bormustra

Bormustra Csókakőn (Bormustra Csókakőn)
Bormustra Csókakőn (Bormustra Csókakőn)

Szombaton este korai bormustrát rendezett a csókakői Szent Donát Borrend, hogy a faluban termett újborokat megvizsgálják

Természetesen nemcsak a borrend tagjai, hanem Csókakő valamennyi bortermelője nevezhette be borát a bormustrára. Az idő kicsit korainak tűnik a bor mustrájához, hiszen vannak borok, amelyek csak három hónapja érnek, mégis segítség az effajta kóstoló minden borásznak. Ez tipikusan az az időszak, amikor még javíthat a boron bárki, ehhez pedig a legtöbb segítséget azok tudnak adni, akik elfogulatlanul bírálják az ismeretlenül megkóstolt bort. Bizony az is előfordult, hogy valaki a saját borát minősítette lejjebb, és csak később tudta meg, hogy az az övé volt.

Harminchárom csókakői bortermelő borát vizsgálták meg a második alkalommal megrendezett januári bormustrán. E cikk szerzője hozzá nem értőként kotnyeleskedett bele a mustrába, de a szakemberek véleményétől nem állt messze az érzete. Voltak csapnivaló, ecetes ízű borképződmények és olyanok, amik ideje korán megmutatták karakterüket. Csókakő nem a leghíresebb magyar bortermő vidék, de borászai emelt süveggel köszöntik a szőlő savas, száraz, könnyű bort érlelő könnyeit.

A nagy mustra január 27-én lesz, amikor több borrend hozza el portékáját Csókakőre. Addigra már több újbor beérik, jellege karakteres lesz, megmutatja önmagát.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik