Belföld

Ezt tegye, ha kóbor kutyát lát

Hiába a kötelező csip, regisztráció nélkül. A szilveszteri petárdázás után világgá ment kutyákat nem is olyan egyszerű azonosítani. Ráadásul az állatorvos szerint a nyilvántartás hiányosságai miatt könnyen lehetnek közöttük nem csak regisztrálatlan, de beoltatlan állatok is.

Egy-egy szilveszteri petárdázás után kutyák tucatjai mennek világgá. Elvileg ez nem kellene, hogy gondot jelentsen, mert tavaly óta kötelező Magyarországon minden kutyát csippel ellátni, ami alapján azonosítani lehet. Csakhogy ez nem minden esetben könnyű. A csipnek ugyanis kizárólag abban az esetben van értelme és haszna, ha a benne található 15 jegyű számot regisztrálják. Ez tartalmazza tudniillik a gazda nevét, elérhetőségét és a kötelező oltásokat.

A Hír24-nek nyilatkozó állatorvos azt mondja, volt egy átmeneti időszak, amikor a csip már kötelező volt, de a regisztráció nem, sőt, külön fizetni kellett érte.

„Így aztán egy csomó ember úgy jött ide, hogy tegyük bele a csipet a kutyába, mert ő a törvényeknek maximálisan a követője, de ne regisztráljuk, mert azért még külön ezer-ezerötszáz forintot kell fizetni. És az egyébként sincs benne a rendeletben, hogy azt regisztráltatni is kell. Így viszont bekerült a rendszerbe egy csomó olyan állat, amiben van csip, de ez a csip nincs regisztrálva, ilyen módon az egésznek semmi értelme” – magyarázta Bertalan Gábor állatorvos.

Szóval, aki nem akar kockáztatni, ha elkóborolt kutyát lát, az a legjobban teszi, ha segítséget hív, legyen az egy állatorvos, vagy egy menhely, akik aztán ellátják a kutya baját.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik