Belföld

Az emberré lett artista

Richter József cirkuszigazgató (Richter József cirkuszigazgató)
Richter József cirkuszigazgató (Richter József cirkuszigazgató)

Pár nap múlva, január 9-én kezdődik a Fővárosi Nagycirkuszban a négynapos cirkuszfesztivál, ahova a világ minden szegletéből jönnek artisták, bűvészek, idomárok, cirkuszi mutatványosok

A 10. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál az idén kivételesen megelőzi a Monte-carlói fesztivált, így Budapest adja a cirkuszélet nagy nyitányát. A házigazda Fővárosi Nagycirkusz igazgatója lelkesen beszélt a közelgő nagy eseményről.  Richter József nem is olyan régen maga is artistaként élte életét lovakon, elefántokon, de ma már igazgatóként és apaként izgul a többi artistáért. Ezt a videót meg kell nézni, hogy láthassuk milyen egy aggódó artista, aki már csak nézi a mutatványt!

E kisfilm után érthető a cím: Emberré lett artista. A szakmabeliek azt mondják magukról: ők mások, kicsit őrültek, mint egy átalgember, hiszen az életüket kockáztatják, hogy mások  szórakozzanak. Richter József, aki egykor szaltókat ugrott lovak és elefántok hátán, kézen állt vágtató állatokon, ma gyakorlatilag nagyobb életveszélyben van, az infarktus kerülgeti, miközben másokat néz.

Magyar virtus

Richter József elmondta a Fehérvár24-nek, hogy mindig is világhírűek voltak a magyarok a lovasszámokkal, és ez a mai napig érvényes. Az öt nap múlva kezdődő cirkuszfesztiválon is szeretnék megmutatni a magyar lovasartisták, hogy milyen a magyar virtus.

Mi most tradicionális cirkuszműsort készítünk elő, igazi fesztivált, amihez a manézst is átalakítottuk – mondta az igazgató. Richter József büszkén tette hozzá: három állatszám is műsoron szerepel, amelyek között szerepel a Monte-carlói aranyérmes elefántprodukció, a lovasakrobaták, valamint a lovas és elefántos együttes produkció.

Több mint 120 mutatvánnyal készülnek a fesztiválra.  Két műsorterv van, „A” és „B” Január 9-én, csütörtökön 19 órakor az „A” show-t, pénteken 19 órakor a „B” show-t, szombaton 15 és 19 órakor ismét a „B” műsort, majd vasárnap 11 és 15 órakor pedig az „A” műsort adja a cirkuszfesztivál. Végül január 13-án hétfőn a két show legjobb produkcióiból készített egyveleggel adnak gálaműsort 15 és 19 órai kezdettel.

Az igazgató szerint a Fővárosi Nagycirkuszba készülő műsorszámokat olyan nemzetközileg elismert előadók mutatják be, amitől ezek a show-k a világ bármely cirkuszában megállnák a helyüket.

Elefántot nem lehet erőszakkal tanítani

Nehéz azt mondani az elefántra, hogy valakinek a szíve-csücske, de Richter József mégis így van ezzel. Már gyerekkora óta együtt él ezekkel az óriás állatokkal, és nagyon szereti őket. Régi előadásainak nagy részét ezekkel az állatokkal mutatta be, és kapott cirkuszi ezüst elismerést, amire nagyon büszke. Hamis az a felfogás, hogy az elefánt gyorsan felejt, mert intelligens, vidáman, játékosan tanuló állat, amelyik ráadásul óvja is az embert – mondta Richter József. Hozzátette: sokan azt hiszik, hogy erőszakkal tanítják az elefántokat, de gondolják csak el, hogy lehetne egy pár tonnás állatott erőszakkal nevelni? Csak a játékosság vezet eredményre, az viszont nagyon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik