Belföld

Környezetkímélő lesz az északi M0-s

Autópálya (autópálya, videófelvétel)
Autópálya (autópálya, videófelvétel)

 

Kijelölte a kormány az M0-s autóút 10-es és 11-es út közötti szakaszának nyomvonalát.

A 10-es főút bekapcsolásával a Budapestet övező körgyűrű bezárul, gyorsforgalmi út köt majd össze minden, a fővárosba vezető főutat. A fejlesztéssel Óbuda és lényegében a teljes budai oldal mentesülne a fővárost az Almásfüzitő-Esztergom-Dorog-Pilisvörösvár vonalról érő jelentős forgalomterhelés alól.

Környezetkímélő, de nagyon drága lesz

A szakasz megépítésének egyik akadálya a megfelelő nyomvonal kijelölése volt. A jogerős környezetvédelmi engedély szerint a mintegy 8 kilométeres autóút több mint fele a felszín alatt vezetne. Így megoldható, hogy a beruházás ne érintsen lakott területeket, ne igényeljen a természeti kincsek állapotát és a kilátást rontó felszíni műtárgyakat, és ne zárja el a fővárost a Pilisből érkező friss levegőtől a légszennyezettség növekedését okozva. A szükségszerű megoldás miatt a beruházás megvalósítása akár százmilliárd forintos nagyságrendű költséggel is járhat.

Kezdés csak három év múlva

A Magyar Közlöny ezen a héten megjelent számából kiderül, hogy a nyomvonalat a helyi önkormányzat köteles települési rendezési tervében feltüntetni és nem dönthet beépítésre szánt területté nyilvánításról. Az MTI összefoglalójából kiderül, hogy a tervezett ütemezés szerint a munkálatok legkorábban 2017-ben kezdődhetnek meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik