Belföld

Így kell felkészíteni a kutyusokat szilveszterre

kutya (kutya, napi cuki, )
kutya (kutya, napi cuki, )

Az év utolsó napjának ünneplő zaja sok háziállatot üldöz el otthonából. Íme, pár tipp, hogy ne veszítse el kedvencét.

Január első hetében az év más időszakához képest 25-30 százalékkal több – körülbelül 120-150 – kóbor kutya kerül például a fővárosi, Illatos úti ebtelepre. Az állatok nagy része sok esetben megkerül, de sokat elütnek vagy sosem találnak haza.

A petárdás, tüzijátékos óévbúcsúztatót csöppet sem kedvelik az állatok, nekik a durrogás elviselhetetlen, ijesztő hang, amely miatt azonnal menekülni próbálnak és ha van rá módjuk, világgá szaladnak.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület arra hívja fel a figyelmet, hogy a megriadt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen átugorva vagy pórázt a gazda kezéből kitépve menekülhetnek. A kóborrá váló állatok néhány óra alatt 5-10 km-ert is képesek megtenni.

Az egyesület szerint még a chipes állatokra is érdemes bilétás nyakörvet kötni névvel, címmel, telefonszámmal.

Emellett a bajok megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken sem ajánlott póráz nélkül engedni a kedvenceket.

Otthon célszerű a leghanszigeteltebb szobát, udvarrészt, garázst választani a cicáknak, kutyusoknak. Félősebbeknek még akár nyugtató is beszerezhető az állatorvostól.

Ha megtörtént a baj és elveszett házi kedvencét fel szeretné kutatni, úgy a www.zug.hu Állatbarát Web Kuckóban vagy az allatportal.hu keresem rovatában ajánljuk megjelentetni a keresett kutyus fotóját.

Hiába figyelmeztetnek évről évre a szakemberek, még mindig nem figyelünk eléggé az állatokra:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik