Belföld

Nő az ápolási díj, de mire elég?

penztarca(960x640)(4).jpg (pénztárca, fizetés, forint, pénz)
penztarca(960x640)(4).jpg (pénztárca, fizetés, forint, pénz)

Januártól több mint nettó ötezer forinttal, közel nettó 40 ezer forintra emelkedik az emelt összegű ápolási díj, és a kormány bevezeti a kiemelt ápolási díjat, melynek összege közel nettó 48 ezer forint lesz.

A díjemelés és az új díjkategória bevezetése 18 ezer családot, illetve háztartást érint, és több mint 1,7 milliárd forintot jelent a jövő évi költségvetésben.

Ápolási díjat a tartósan gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg emberek otthoni ápolását-gondozását ellátó hozzátartozók kaphatnak, emelt összegű ápolási díjat azok, akiknek hozzátartozója fokozott ápolást igényel, míg kiemelt ápolási díjat – januártól – azok, akik a legsúlyosabb egészségi kategóriába tartozó családtagjukat gondozzák.

Az alanyi jogon járó ápolási díj összege jövőre is nettó 26 550 forint marad. A bruttó díjakból tízszázalékos nyugdíjjárulékot vonnak, ez azt jelenti, hogy az érintettek a befizetésekkel nyugdíjjogosultságot szereznek.

„Ne csak alamizsnát adjanak!”

December harmadikán a fogyatékkal élők világnapján a budapesti Vértanúk terén több, fogyatékos gyerekeket és családjukat támogató civil szervezet demonstrált a “halmozottan sérült, tartósan beteg” gyermeket nevelő család méltatlan helyzete miatt. Mint mondták egy család kevesebb, mint negyvenezer forint támogatást igényelhet havonta, ez januártól tizenötezer forinttal emelkedik.

A felszólaló érintettek kiemelték, hogy ez nem túl nagy kegy, tekintve, hogy ez a minimálbér nagyjából fele lesz, a beteg gyerek pedig teljes odaadást igényel, egy kereső tehát kiesik a családból, ha a család egyáltalán együtt marad, ami kifejezetten ritka.

A támogatásra jogosultak hetven százaléka a létminimum alatt él. Mindez egyébként tizenkétezer családot érint Magyarországon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik