Belföld

Kétmilliárddal csökkent Győr adóbevétele

A tavalyi 19,4-nél kétmilliárd forinttal kevesebb folyt be adókból a város kasszájába. A legnagyobb tételt jelentő iparűzési adó összege 14,4 milliárd forint, ami közel 12 százalékos csökkenés az előző év végéig beérkezetthez képest.

Tizedével csökkent Győr adóbevétele az idén – közölte az MTI-vel hétfőn Fekete Dávid alpolgármester, aki technikai jellegű módosulásnak nevezte ezt.

Az alpolgármester szavai szerint nem csökkent 2013-ban a város gazdasági teljesítménye, hanem egy nagy és néhány kisebb társaság az idén érvényesítette korábbi iparűzési adó túlfizetését, ez pedig csökkentette az önkormányzat bevételét.

Kiemelte: mindez évközben derült ki, de Győr költségvetésének stabilitását mutatja, hogy ennek ellenére se beruházást nem kellett elhalasztani, se az intézmények működésében nem okozott nehézséget.

“Ez is alátámasztja, hogy a város helyzete stabil annyira, hogy 2014 január elsejétől 2-ről probléma nélkül 1,8 százalékra csökkenthettük az iparűzési adót” – jegyezte meg.

Az alpolgármester által közölt adatsor alapján a korábbi 700-ról az idei évben négyzetméterenként 900 forintra emelt építményadó összege tavaly még pár tízmillióval alulmúlta a kétmilliárdos határt; az idén bő két és félmilliárd származott ebből a forrásból.
Eközben az egymilliárd forintos gépjárműadó-bevétel – tekintettel arra, hogy a korábbi teljes összeg helyett már csak 40 százalék maradt az önkormányzatoknál – 424 millió forint volt.

Idegenforgalmi adóból 85 millió forint folyt be. Ez kilenc százalékos csökkenés az előző esztendőhöz képest, tette hozzá az alpolgármester, megemlítve: az év utolsó napján még kisebb összegek érkezhetnek be, de ez érdemben nem módosítja Győr idei adóbevételeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik