Belföld

Ellopták a bográcsukat, mégis tudtak segíteni

Van egy baráti társaság Vásárhelyen, akik négy éve közösen ünnepelnek János napkor, és nemcsak maguknak, a hajléktalanoknak is főznek.

A négy éves hagyományt egy maroknyi vidám fiatal indította Hódmezővásárhelyen. Azóta minden évben egyikük János névnapját ünnepelvén két hatalmas bográcsban főznek valamilyen finom étket. Az egyik bográcsot mindig a hajléktalan szálló lakóinak ajánlják fel. A kezdeményezés csaknem egyedülálló volt a városban, bár egyre több követőre talál, mégis ritkaság, hogy egy baráti társaság a jó hangulatú összejövetelük mellett olyanokra is gondoljon, akiknek kevesebb adatott.

Hack Zoltán egyik főszervező idén is már előre értesítette Korsós Sándort a csomorkányi úti intézmény vezetőjét, készüljenek 27-én is a ajándékra. A közös főzőcskézés most az egyik városszéli utca egyik házánál esett meg, igen jó hangulatban. Egy bográcsban palócleves, Lázár Zsolt vezetésével, a másikban gulyás főtt Fazekas János kezei alatt.

A szabadtűzi étkek remekül sikerültek, mindkettőt mindenki megkóstolta és mindkettőből vittek a hajléktalan szállóra. Az ott lakók éppen erre az estére készültek, várták is a finom, forró bográcsosokat. Köszönettel és jó étvággyal láttak neki a vacsorához.

Korsós Sándor még elmondta, egyre gyakoribbak a hasonló felajánlások, melyeket mindig hálával fogadnak.

A napot némiképpen beárnyékolta, hogy az egyik szakács mikor kipakolt kocsijából és az udvarra hordta a főzés kellékeit, az utoljára kint maradt bográcsnak már csak a hűlt helyét találta. Amíg hurcolkodott, az egyébként gyér forgalmú utcában valaki azt felkapta és elvitte. Így nemcsak a társaságot érte kár, de a jó szándékú kezdeményezést is kínos helyzetbe hozta a tolvaj. Egy másik kölcsönbográccsal végül megoldódott a főzési probléma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik