Belföld
Gyertyagyujtos-istentisztelet-a-Budai-uton(960x640).jpg (Gyertyagyújtós istentisztelet a Budai úton)

Gyertyafényes református istentisztelet

Nagy Zoltán
Nagy Zoltán

2013. 12. 25. 03:26

Szenteste tíz órakor a fehérvári Budai úti református templomban meghitt alkalom volt

A reformátusok kevésbé értenek a gyertyákhoz, de majd megtanuljuk mi is – mondta Berze János református lelkész a karácsony szent estéjén megtartott istentiszteleten. A Budai úton már negyedik éve tartanak zenés alkalmat az esti órákban, annak ellenére, hogy a magyarországi protestáns egyházak délután ülik meg szentesti istentiszteletüket. A több gyertyagyújtogatós baki ellenére megható és kedves volt a késő esti alkalom. Nagyon híres festménye Rembrandtnak a Pásztorok imádása című képe, ahol az egyik pásztor kezében tart egy mécsest, de a fényt nem a pásztor mécsese adja, hanem a jászol bölcsőjéből kiáradó fény, Jézus Krisztus fénye – mondta beszédében Berze János.

Az esti istentisztelet végén eloltották a templom lámpáit, s a meggyújtott mécsesek mellett énekelték el a hívek a Csendes éjt, ami eredetileg Josef Mohr osztrák pap szövege és zenéje.

A példabeszéd végén következő imádság alatt az adventi koszorú első gyertyája, amit először gyújtottak meg négy hete, lángra lobbantotta a a fenyőkoszorút, amit az egyik presbiter oltott el. Ám a Budai úti református templom hagyományteremtése ettől még kőbevésettnek tűnik, mert a megtelt teremben a szeretet volt az úr!

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Tragikus hirtelenséggel

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.