Belföld

Nincs többé Schmitt-díj

schmitt-pal(4)(960x640).jpg (schmitt pál)
schmitt-pal(4)(960x640).jpg (schmitt pál)

Áder János köztársasági elnök megszüntette az elődje által alapított kitüntetéseket - derül ki a Magyar Közlönyből.

A díj a 2010-es őszi alapításakor még a „Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök érdemérme” nevet viselte, aminek volt egy fokkal alacsonyabb változata is, a díszokleveles „Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök ezüstérme” változata is – írja a Blikk.

A plágiumbotrány kirobbanásakor a díjat is átnevezték, eltávolítva onnan a köztársasági elnök nevét, majd végül Schmitt Pál is távozott hivatalából. A Schmitt-díjjal többek között az ifjúság nevelésében élenjárókat tüntették ki, valamint kiemelkedő közszolgálati teljesítményeket is honoráltak. Részesült ebben az elismerésben a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Fekete György, Kudlik Júlia egykori tévés és a balatonszemesi Kistücsök étterem is.

A bulvárlap kereste a Köztársasági Elnöki Hivatalt is, hogy miért kellett megszüntetni a díjat, illetve a jelenlegi köztársasági elnök tervezi-e saját díj alapítását, de a KEH egyelőre nem válaszolt.

Azzal együtt, hogy nincs többé Schmitt-díj, a volt köztársasági elnököt nemrég kitüntették, méghozzá az Állami Számvevőszék. Az akkori indoklás szerint a korábbi köztársasági elnök szerteágazó közéleti tevékenységével járult hozzá az ÁSZ társadalmi súlyának növeléséhez, áll a Hivatalos Értesítőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik