Belföld

Gáncs Péter: karácsony a befogadás ünnepe

gáncs péter (gáncs péter, )
gáncs péter (gáncs péter, )

Karácsony a befogadás ünnepe, amit jól példáz, hogy az újszülött Jézusnak és családjának szállást adtak Betlehemben egy vendégfogadóban, még ha annak nem is a legelegánsabb részében.

Az egyháznak befogadóvá kell válnia az idegennek és a kitaszítottak számára is. A befogadás gesztusát támasztja alá az a tény, hogy létezik az a néphagyományokon alapuló szokás, miszerint karácsonykor eggyel több terítéket tesznek az asztalra, hogy ha valaki arra jár, részesülhessen a szeretet közösségéből – mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke.

A befogadást jelképezi, hogy a jászolnál helye van a szegény, kirekesztett pásztoroknak éppúgy, mint a távolról jött, pogány csillagjósoknak. Karácsony arról is szól, hogy egymás felé fordulnak a család tagjai, amire nagy szükség van, mert évközben kevesebbet érintkeznek. Az evangélikus elnök-püspök rámutatott: Isten “alulról jött el az emberekhez”, amikor Jézus egy szegény, hajléktalan kisgyermek képében jelent meg a történelemben, az pedig, hogy a jószágok között kapott helyet, “a teremtett világgal való szolidaritás nagyon szép szimbóluma”.

A világ mára eljutott egy olyan pontra, ami után már nem a fogyasztás további növekedésére van szüksége. Példaként hozta fel erre, hogy karácsonykor sok pénzért rengeteg élelmet vesznek – sokszor túlzott mértékben – maguknak az emberek, majd az ünnepek elmúltával legalább ugyanennyit költenek arra, hogy a felesleges kilóiktól megszabaduljanak. Megemlítette, hogy a Miatyánkban a mindennapi kenyérért imádkoznak a hívek, de ezzel ellentétben áll a mai gyakorlat, amikor már jóval ezen felüli javakért hajszolják magukat az emberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik