Belföld

Felére is csökkenhet a segély, ha nincs együttműködés

Felére csökkenthetik januártól a rendszeres szociális segély összegét azoknál, akik nem működnek együtt a családsegítővel, döntötte el a legutóbbi közgyűlés Vásárhelyen. Eddig csak 25 százalékot vonhattak meg.

Törvény is szabályozza, hogy a családsegítővel kötelesek együttműködni a rendszeres szociális segélyben részesülők. Elvárják, hogy a lakókörnyezet rendezett legyen és 3 havonta találkozniuk kell a segítő munkatársaival. Ha mindez nem működik, akkor először felszólítják, majd kimennek az érintetthez, és ha ez sem vezet eredményre, akkor csökkenthetik az összeget. Vásárhelyen első körben 6 hónapig vonhatták meg a segély 25 százalékát, ha pedig 2 év elteltével sem változott a helyzet, akkor akár a teljes összegtől is eleshetett a jogosult. Az elmúlt 1 évben nem kellett a segély összegét csökkenteni vagy megvonni, korábban is csak néhány esetben. Havonta egyébként a rendszeres szociális segély maximum 44 ezer forint lehet.

A jelenlegi 25 százalék helyett 50 százalékos megvonást javasolt Almási István polgármester azoktól, akik nem működnek együtt. Hozzátette: majd a későbbiekben látják, szükség van-e további szigorításra – írta a délmagyar.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik