Belföld

Síppal-dobbal tüntettek az uzsorás bankok ellen

Törvény írja elő a jövőben a bankoknak, hogy tájékoztassák az ügyfeleket az árfolyamgát előnyeiről. A rezsiszámlákhoz hasonlóan, bekeretezve, jól elkülönített helyen kell majd feltüntetniük, hogy az adós törlesztőrészlete mennyivel alacsonyabb. Az erről szóló törvényjavaslatot Németh Szilárd képviselő nyújtotta be. A Kúria előtt szombaton tüntetés volt, a demonstrálók a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz is átvonultak.

Síppal-dobbal és rendőri kísérettel körülbelül hatvan ember demonstrált a Kúria épülete előtt Budapesten. A tüntetést a Magyar Szociális Fórum és a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet hirdette meg. Utóbbi szervezet elnökségi tagjai végül át is adták javaslataikat a Kúria egyik bírósági titkárának, majd a minisztériumnál Banai Péter Benő költségvetésért felelős helyettes államtitkár vette át a tiltakozók dokumentumcsomagját.

„A devizaalapú hiteltermék egy olyan modern, pénzügyi uzsorás eszköz, melynek megítélésére a Kúria képtelen állapotban van. A nyilvánosságon keresztül arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a kockázatok miatt, a kockázat korlátlansága és típusa miatt ezt a pénzügyi terméket csak befektetési szolgáltatás keretében lehetett volna értékesíteni az ügyfelek számára. Ezzel kapcsolatban adtunk át bizonyítékokat” – mondta a Hír24-nek Falus Zsolt, a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet elnöke.

A Kúria néhány nappal ezelőtt egy úgynevezett jogegységi határozatot hozott a devizahiteles perek ügyében. Erre azért volt szükség, mert az utóbbi néhány hónapban a bíróságokon ugyanazon törvények alapján egymásnak homlokegyenest ellentmondó ítéletek születtek ezekben a perekben.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik